Socpetit.cat
  • Inici
  • Agenda
  • Cultura
  • Educació
  • Salut
  • Turisme
  • Manualitats
  • Dibuixos
  • fòrum
  • Jocs
  • Contacte
  • Subscriu-te
Sense resultats
View All Result
  • Inici
  • Agenda
  • Cultura
  • Educació
  • Salut
  • Turisme
  • Manualitats
  • Dibuixos
  • fòrum
  • Jocs
  • Contacte
  • Subscriu-te
Sense resultats
View All Result
Socpetit.cat
Sense resultats
View All Result
Home Salut

Més fruita i verdures a l’escola

30 de gener de 2020
a Salut

Barcelona vol que totes les escoles de la ciutat tinguin menús escolars amb menys carn vermella i més proteïna vegetal. Amb aquest objectiu i amb setembre del 2021 a l’horitzó, l’Ajuntament i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) han consensuat una nova proposta de menús que implica menys proteïna animal, a més d’incorporar més productes de proximitat i de temporada. La proposta també insisteix en la importància d’utilitzar oli d’oliva per amanir i cuinar, així com incorporar més amanida a la guarnició i fruita fresca a les postres. La iniciativa s’emmarca en l’actual context de declaració d’emergència climàtica a la ciutat el passat 15 de gener.
S’estima que amb la reducció de la proteïna animal dels menús escolars a tres dies per setmana s’aconseguiria una reducció del 23% en les emissions de gasos d’efecte hivernacle associades a la producció d’aquests menús.

El consistori i l’ASPB han començat ja a treballar amb el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) perquè tots els menjadors dels centres educatius -d’infantil, primària i secundària-de la ciutat ho apliquin. L’any 2021, de fet, Barcelona ha estat designada com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.

Proteïna animal: màxim tres dies a la setmana

“El curs passat vam revisar 116 menús en centres escolars i en un 34% de les escoles es consumeixen carns greixoses vermelles o processades dos o més cops per setmana”, ha advertit la gerent de l’ASPB, Carme Borrell. A més, ha dit, el 90% de les escoles no ofereixen cap proteic vegetal com a segon plat.

Borrell ha recordat que segons dades dels informes de l’ASPB, el 78% dels infants de 3 i 4 anys i el 42% dels adolescents de 13 a 19 anys mengen carn tres o més vegades a la setmana, el llindar per sobre del qual es considera que se’n fa un consum excessiu.Per altra banda, el compliment de la recomanació de menjar diàriament 5 peces de fruita i verdura és molt baix, ja que més del 80% dels infants i adolescents no la segueixen.

“Són dades prou importants com per introduir recomanacions de canvis en els menús”, ha dit la regidora de Salut, Gemma Tarafa, que ha recordat que els primers plats no cal que tinguin només proteïna vegetal, però els segons sí, almenys dos dels cinc dies, introduint aliments com mongetes o llenties.

A la pràctica, els nous menús proposats suposen que la presència de proteïna animal (carn vermella, carn blanca, ous o peix) es limiti només als segons plats del menú i durant com a màxim tres dies a la setmana i que, els altres dos dies, el segon plat sigui a base de proteïna vegetal (principalment llegums).

El cas de l’Escola Dovella

Sis centres d’infantil i primària ja participen o participaran aquest curs d’una prova pilot durant la qual rebran assessorament i s’identificaran els punts forts i febles de les noves recomanacions nutricionals. Totes elles estan vinculades a la Xarxa d’Escoles + Sostenibles que promou el consistori, i per tant, ja estan molt conscienciades.

Un d’aquests, l’Escola Dovella, fa 4 o 5 anys que ja va començar a aplicar alguns canvis en el menú setmanal i ara podria fer-ne més per caminar cap a un menú encara més sostenible. Maria Josep Bernadó, responsable de l’empresa que gestiona el menjador, explica que van apostar per reduir carns vermelles i incorporar un dia a la setmana proteïna vegetal.

“Això suposa que mengen un llegum més un cereal, que fa una proteïna completa. Per tant, els nanos tenen tots els nutrients i no fem servir ni elaborats ni processats d’aquest tipus de proteïna vegetal”, assegura.

“Hi ha famílies molt conscienciades amb aquest tipus d’alimentació, altres que no ho veien gens clar”, comenta. Pel que fa als infants, admet que en alguns casos els costa que per exemple no hi hagi carn arrebossada de segon, però en general ha funcionat i es mengen “perfectament bé” els llegums.

Per altra banda, comenta que tampoc no tenen intermediaris, ja que fan les compres directament als productors. “Sempre són productes de proximitat, per tant, sostenibles”, diu Bernadó, que destaca que per exemple les fruites i verdures són “de molta més qualitat” que un Mercabarna.

“Hi ha un altre model possible, si es vol es pot”, remarca destacant que la seva empresa prioritza el benefici dels infants.

En total, els sis centres de la prova pilot són l’Escola Dovella, l’Escola Mallorca, l’Escola Ramon Casas, l’Escola Pare Poveda, l’Escola La Farigola del Clot i l’Escola Patronat Domènech. Les sis escoles tenen alumnat infantil i de primària d’entre 3 i 12 anys i, en el marc de la prova pilot, rebran assessorament i acompanyament professional per part de l’ASPB per fer que els canvis en la dieta dels alumnes es faci de la manera més senzilla i ràpida possible.

Font: ACN Barcelona
Photo by Patrick Fore on Unsplash

EnviarCompartirTuit

Llegir comentaris »

Entrada anterior

Festa de la Candelera a Castelló d’Empúries, l’Alt Empordà

Següent entrada

Precaucions per anar a la neu amb nens

Entrades Relacionades

Toxoplasmosi durant l’embaràs: què has de saber i com prevenir-la
Embaràs

Toxoplasmosi durant l’embaràs: què has de saber i com prevenir-la

6 de novembre de 2025
Li podem donar quefir als més petits? Descobreix què és i com pot ajudar la seva salut
Alimentació

Li podem donar quefir als més petits? Descobreix què és i com pot ajudar la seva salut

6 de novembre de 2025
Recepta de creps casolanes
Cuina

Recepta de creps casolanes

6 de novembre de 2025
Causes de la infertilitat femenina: factors principals i com actuar
Destaquem

Causes de la infertilitat femenina: factors principals i com actuar

4 de novembre de 2025
Snacks fàcils per a Halloween i Castanyada
Cuina

Snacks fàcils per a Halloween i Castanyada

30 d'octubre de 2025
Panellets tradicionals
Cuina

Panellets tradicionals

30 d'octubre de 2025
Següent entrada
Precaucions per anar a la neu amb nens

Precaucions per anar a la neu amb nens

Fòrum :: últimes entrades ::

Entrades Recents

Toxoplasmosi durant l’embaràs: què has de saber i com prevenir-la

Toxoplasmosi durant l’embaràs: què has de saber i com prevenir-la

6 de novembre de 2025
Li podem donar quefir als més petits? Descobreix què és i com pot ajudar la seva salut

Li podem donar quefir als més petits? Descobreix què és i com pot ajudar la seva salut

6 de novembre de 2025
Recepta de creps casolanes

Recepta de creps casolanes

6 de novembre de 2025
La princesa orgullosa

La princesa orgullosa

6 de novembre de 2025
El mag de la Ciutat Maragda

El mag de la Ciutat Maragda

6 de novembre de 2025
Facebook Twitter Instagram TikTok Telegram Whatsapp
Socpetit.cat

Socpetit.cat som el portal de referència per a Pares i Mares; des de l'any 2005 t'oferim un portal pels nens amb agenda, jocs, dibuixos, fòrum pels pares. Si busques, esperes o en tens, aquí trobaràs el fòrum de pares i mares més participatiu de tota la xarxa.


Dades auditades per OJDinteractiva


Membre de l'AMIC

Hosting Km0
Hosting web Hosting Km0

Entrades més populars

Pintem la tardor

Pintem la tardor

23 de setembre de 2025
Snacks fàcils per a Halloween i Castanyada

Snacks fàcils per a Halloween i Castanyada

30 d'octubre de 2025
Creepy Halloween Poble Espanyol 2025

Creepy Halloween Family, l’aventura familiar més divertida per gaudir al Poble Espanyol

28 d'octubre de 2025
La Castanyera i el Gegant

La Castanyera i el Gegant

28 d'octubre de 2025
Diferents maneres de torrar les castanyes, també amb air-fryer

Diferents maneres de torrar les castanyes, també amb air-fryer

16 d'octubre de 2025

© 2005-25 Socpetit.CAT        Grup de comunicació: Creacions.com   Passeig Joan Fuster i Ortells, 31 08770 Sant Sadurní d'Anoia (Barcelona) 657 688 692
Avís Legal | Política de Privacitat | Cookies

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Socpetit utilitza cookies per millorar l´experiència de navegació, fer tasques estadístiques i poder donar accés al serveis per usuaris registrats, tot sense guardar dades personals. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Acceptar
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Sempre activat
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
DESA I ACCEPTA

Add New Playlist

Sense resultats
View All Result
  • Inici
  • Agenda
  • Cultura
  • Educació
  • Salut
  • Turisme
  • Manualitats
  • Dibuixos
  • fòrum
  • Jocs
  • Contacte
  • Subscriu-te

© 2005-25 Socpetit.CAT        Grup de comunicació: Creacions.com   Passeig Joan Fuster i Ortells, 31 08770 Sant Sadurní d'Anoia (Barcelona) 657 688 692
Avís Legal | Política de Privacitat | Cookies

X