Socpetit.cat
  • Inici
  • Agenda
  • Cultura
  • Educació
  • Salut
  • Turisme
  • Manualitats
  • Dibuixos
  • Jocs
  • fòrum
  • Contacte
  • Subscriu-te
Sense resultats
View All Result
  • Inici
  • Agenda
  • Cultura
  • Educació
  • Salut
  • Turisme
  • Manualitats
  • Dibuixos
  • Jocs
  • fòrum
  • Contacte
  • Subscriu-te
Sense resultats
View All Result
Socpetit.cat
Sense resultats
View All Result
Home Salut

Més fruita i verdures a l’escola

30 de gener de 2020
a Salut

Barcelona vol que totes les escoles de la ciutat tinguin menús escolars amb menys carn vermella i més proteïna vegetal. Amb aquest objectiu i amb setembre del 2021 a l’horitzó, l’Ajuntament i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) han consensuat una nova proposta de menús que implica menys proteïna animal, a més d’incorporar més productes de proximitat i de temporada. La proposta també insisteix en la importància d’utilitzar oli d’oliva per amanir i cuinar, així com incorporar més amanida a la guarnició i fruita fresca a les postres. La iniciativa s’emmarca en l’actual context de declaració d’emergència climàtica a la ciutat el passat 15 de gener.
S’estima que amb la reducció de la proteïna animal dels menús escolars a tres dies per setmana s’aconseguiria una reducció del 23% en les emissions de gasos d’efecte hivernacle associades a la producció d’aquests menús.

El consistori i l’ASPB han començat ja a treballar amb el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) perquè tots els menjadors dels centres educatius -d’infantil, primària i secundària-de la ciutat ho apliquin. L’any 2021, de fet, Barcelona ha estat designada com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.

Proteïna animal: màxim tres dies a la setmana

“El curs passat vam revisar 116 menús en centres escolars i en un 34% de les escoles es consumeixen carns greixoses vermelles o processades dos o més cops per setmana”, ha advertit la gerent de l’ASPB, Carme Borrell. A més, ha dit, el 90% de les escoles no ofereixen cap proteic vegetal com a segon plat.

Borrell ha recordat que segons dades dels informes de l’ASPB, el 78% dels infants de 3 i 4 anys i el 42% dels adolescents de 13 a 19 anys mengen carn tres o més vegades a la setmana, el llindar per sobre del qual es considera que se’n fa un consum excessiu.Per altra banda, el compliment de la recomanació de menjar diàriament 5 peces de fruita i verdura és molt baix, ja que més del 80% dels infants i adolescents no la segueixen.

“Són dades prou importants com per introduir recomanacions de canvis en els menús”, ha dit la regidora de Salut, Gemma Tarafa, que ha recordat que els primers plats no cal que tinguin només proteïna vegetal, però els segons sí, almenys dos dels cinc dies, introduint aliments com mongetes o llenties.

A la pràctica, els nous menús proposats suposen que la presència de proteïna animal (carn vermella, carn blanca, ous o peix) es limiti només als segons plats del menú i durant com a màxim tres dies a la setmana i que, els altres dos dies, el segon plat sigui a base de proteïna vegetal (principalment llegums).

El cas de l’Escola Dovella

Sis centres d’infantil i primària ja participen o participaran aquest curs d’una prova pilot durant la qual rebran assessorament i s’identificaran els punts forts i febles de les noves recomanacions nutricionals. Totes elles estan vinculades a la Xarxa d’Escoles + Sostenibles que promou el consistori, i per tant, ja estan molt conscienciades.

Un d’aquests, l’Escola Dovella, fa 4 o 5 anys que ja va començar a aplicar alguns canvis en el menú setmanal i ara podria fer-ne més per caminar cap a un menú encara més sostenible. Maria Josep Bernadó, responsable de l’empresa que gestiona el menjador, explica que van apostar per reduir carns vermelles i incorporar un dia a la setmana proteïna vegetal.

“Això suposa que mengen un llegum més un cereal, que fa una proteïna completa. Per tant, els nanos tenen tots els nutrients i no fem servir ni elaborats ni processats d’aquest tipus de proteïna vegetal”, assegura.

“Hi ha famílies molt conscienciades amb aquest tipus d’alimentació, altres que no ho veien gens clar”, comenta. Pel que fa als infants, admet que en alguns casos els costa que per exemple no hi hagi carn arrebossada de segon, però en general ha funcionat i es mengen “perfectament bé” els llegums.

Per altra banda, comenta que tampoc no tenen intermediaris, ja que fan les compres directament als productors. “Sempre són productes de proximitat, per tant, sostenibles”, diu Bernadó, que destaca que per exemple les fruites i verdures són “de molta més qualitat” que un Mercabarna.

“Hi ha un altre model possible, si es vol es pot”, remarca destacant que la seva empresa prioritza el benefici dels infants.

En total, els sis centres de la prova pilot són l’Escola Dovella, l’Escola Mallorca, l’Escola Ramon Casas, l’Escola Pare Poveda, l’Escola La Farigola del Clot i l’Escola Patronat Domènech. Les sis escoles tenen alumnat infantil i de primària d’entre 3 i 12 anys i, en el marc de la prova pilot, rebran assessorament i acompanyament professional per part de l’ASPB per fer que els canvis en la dieta dels alumnes es faci de la manera més senzilla i ràpida possible.

Font: ACN Barcelona
Photo by Patrick Fore on Unsplash

EnviarCompartirTuit

Llegir comentaris »


Entrada anterior

Festa de la Candelera a Castelló d’Empúries, l’Alt Empordà

Següent entrada

Precaucions per anar a la neu amb nens

Entrades Relacionades

La hipotèrmia en nens
Salut

La hipotèrmia en nens

7 de gener de 2021
Els nens asmàtics poden fer esport
Esports

Els nens asmàtics poden fer esport

7 de gener de 2021
Una vintena d’experts demanen endarrerir la tornada a l’escola
Educació

Una vintena d’experts demanen endarrerir la tornada a l’escola

7 de gener de 2021
Les aules com a porta d’entrada per eixamplar el consum de mandarines ebrenques a Catalunya
Salut

Les aules com a porta d’entrada per eixamplar el consum de mandarines ebrenques a Catalunya

9 de desembre de 2020
Projecte de placenta artificial per a nadons prematurs extrems
Salut

Projecte de placenta artificial per a nadons prematurs extrems

3 de desembre de 2020
Mesures especials per festes de Nadal
Nadal

Mesures especials per festes de Nadal

3 de desembre de 2020
Següent entrada
Precaucions per anar a la neu amb nens

Precaucions per anar a la neu amb nens

Fòrum :: últimes entrades

Entrades Recents

Qui soc jo? sortegem dos llibres!!

Qui soc jo? sortegem dos llibres!!

14 de gener de 2021
Nines inclusives

Nines inclusives

14 de gener de 2021
La tradició de les pinyates

La tradició de les pinyates

14 de gener de 2021
Els tres tombs, una tradició mil·lenària

Els tres tombs, una tradició mil·lenària

14 de gener de 2021
Els centres educatius podran fer jornades de portes obertes presencials

Els centres educatius podran fer jornades de portes obertes presencials

13 de gener de 2021
Facebook Twitter Instagram Telegram Pinterest

Socpetit.cat som el portal de referència per a Pares i Mares; des de l'any 2005 t'oferim un portal pels nens amb agenda, jocs, dibuixos, fòrum pels pares. Si busques, esperes o en tens, aquí trobaràs el fòrum de pares i mares més participatiu de tota la xarxa.


Dades auditades per OJDinteractiva


Membre de l'AMIC


Hosting web Cat1.NET

Entrades més populars

Dites del mes de gener

Dites del mes de gener

4 de gener de 2021
Dites de l’hivern

Dites de l’hivern

1 de gener de 2019
Mura, el poble del Tió

Mura, el poble del Tió

17 de desembre de 2020
Qui soc jo? sortegem dos llibres!!

Qui soc jo? sortegem dos llibres!!

14 de gener de 2021
La setmana dels barbuts

La setmana dels barbuts

11 de gener de 2021

© 2005-21 Socpetit.CAT        Grup de comunicació: Creacions.com   Passeig Joan Fuster i Ortells, 31 08770 Sant Sadurní d'Anoia (Barcelona) 657 688 692

Sense resultats
View All Result
  • Inici
  • Agenda
  • Cultura
  • Educació
  • Salut
  • Turisme
  • Manualitats
  • Dibuixos
  • Jocs
  • fòrum
  • Contacte
  • Subscriu-te

© 2005-21 Socpetit.CAT        Grup de comunicació: Creacions.com   Passeig Joan Fuster i Ortells, 31 08770 Sant Sadurní d'Anoia (Barcelona) 657 688 692