Existeixen molts estereotips sobre els fills únics, com alguns que diuen que són menys sociables, més tancats en si mateixos. I què és el que diu la ciència?
Un recent estudi, publicat en la revista Brain Imaging and Behavior, s’ha plantejat precisament aquesta pregunta.
El nou estudi ha comparat els cervells de fills únics amb els fills que tenen germans i ha revelat diferències significatives en el volum de matèria grisa dels participants. D’aquesta manera, els investigadors diuen que és la primera evidència neurològica que vincula els canvis de l’estructura cerebral amb els diferents comportaments.
Per a aquesta recerca, van reunir a 303 estudiants de Xina pertanyents a la generació que van néixer durant la política del fill únic, que va limitar a moltes famílies.
Els participants es van sotmetre a proves per mesurar la seva intel·ligència, la seva creativitat i la seva personalitat. A més, els investigadors van analitzar la forma del seu cervell gràcies a una imatge per ressonància magnètica. Abans de res, cal precisar que els investigadors no van trobar diferències quant al quocient intel·lectual.
Encara que els resultats no van mostrar molta diferència entre tots dos tipus de cervells, els de els fills únics sí que mostraven una major flexibilitat en la seva manera de pensar, un aspecte clau per al desenvolupament de la seva creativitat.[/b]
Però més enllà de les habilitats d’aquests nens, els resultats han mostrat diferències físiques en el cervell com, per exemple, en el volum de gir supramarginal. Es tracta d’una porció del lòbul parietal associada al llenguatge, a la flexibilitat, a la imaginació i a la planificació.
Per contra, els resultats també demostren un menor volum en algunes àrees del cervell d’aquests nens, incloent l’escorça prefrontal, que està associada a la regulació de les emocions. Precisament, arran de les proves els investigadors es van adonar que els fills únics no obtenien tan bons resultats en termes d’amabilitat com els resultats d’aquells que tenien germans.
Els investigadors no es plantegen de moment donar una explicació a aquests resultats, però suggereixen que podria deure’s a l’atenció que se li dóna a un fill únic i al seu entorn social, més solitari.
També cal precisar que aquesta experiència, com tot estudi científic, té els seus límits i els seus biaixos potencials (per exemple, el fet que s’hagi dut a terme a Xina i només amb estudiants). També és el primer que analitza l’estructura del cervell.
Article: https://link.springer.com/article/10.10 … 016-9530-9
Foto: Foter.com