Durant l’embaràs cal extremar algunes precaucions per protegir la salut del nadó. Una d’elles és evitar la toxoplasmosi, una infecció que pot passar desapercebuda però tenir conseqüències importants si no es detecta a temps
La toxoplasmosi és una infecció provocada per un paràsit anomenat Toxoplasma gondii. Tot i que sol passar desapercebuda en la majoria de persones sanes, pot ser perillosa durant l’embaràs, ja que pot afectar el desenvolupament del nadó si la mare la contrau per primer cop durant la gestació.
Aquesta malaltia es pot adquirir en menjar carn crua o poc cuinada, fruites o verdures mal rentades, o en manipular excrements de gats infectats. El paràsit es reprodueix dins del seu hoste principal (els gats) i pot contaminar el sòl, l’aigua i els aliments.
Per a les dones embarassades, el risc principal és que el paràsit travessi la placenta i infecti el fetus. Això pot provocar problemes neurològics, oculars o fins i tot avortaments espontanis en els casos més greus. Per aquest motiu, durant els primers controls de l’embaràs, els metges solen fer una analítica per comprovar si la mare ja és immune (per haver passat la malaltia abans) o si cal extremar les precaucions.
Precaucions per evitar la toxoplasmosi
- Cuina bé la carn, especialment la de porc, xai i vedella.
- Evita menjar embotits crus com fuet, pernil o llonganissa si no estan cuits o congelats prèviament.
- Renta molt bé fruites i verdures abans de consumir-les.
- Fes servir guants si has de treballar amb terra o jardineria.
- Si tens gat, no netegis tu la safata de sorra o, si no hi ha alternativa, fes-ho amb guants i mascareta, canviant la sorra diàriament.
- Renta’t bé les mans després de manipular aliments crus o tocar animals.
La bona notícia és que, amb aquestes mesures senzilles, la toxoplasmosi es pot prevenir fàcilment. En cas de sospita o de contacte de risc, el metge pot fer una anàlisi i indicar el tractament adequat.
Redacció / Socpetit.cat




















