Amb més d’un centenar de funcions, la cita s’adreça al públic familiar, i mol especialment als infants de fins a 5 anys
El Festival elPetit arriba aquest mes de novembre a la seva 20a edició amb una proposta descentralitzada per repartir la programació a unes 13 ciutats, principalment de Catalunya, però també al País Valencià, les Illes Balears i Madrid. Amb més d’un centenar de funcions, la cita s’adreça al públic familiar, i mol especialment als infants de fins a 5 anys, amb funcions, talles i propostes creatives per apropar l’art als més menuts, amb la immersió com un element diferencial. El festival també entra a tres presons del país amb tallers adreçats a pares i mares privats de llibertat, amb sortides programades a algunes de les funcions vinculades a les activitats dutes a terme al centre penitenciari perquè les puguin gaudir amb els seus fills.
La cita tindrà lloc entre el 9 i el 24 de novembre en 29 espais de 13 ciutats, i amb una aposta per treure les activitats al carrer per apropar-les al gran públic. L’estrena de la cita es farà al Teatre Municipal de l’Escorxador de Lleida, amb l’espectacle ‘La Fabuleuse histoire de BasarKus’ (‘La fabulosa història de BasarKus’), de la companyia francesa Cie Lamento.
No obstant, l’acte inaugural institucional serà el 14 de novembre a Sabadell, amb l’espectacle ‘Copiar’, de la companyia catalana Animal Religion. A més, es comptarà amb tres estrenes destacades. “Una és de la companyia espanyola Baychimo Teatro, que ve amb ‘SUM’, una proposta per al públic de 0 a 3 anys i que fan residència al festival, i una altra la de la companyia catalana ‘Voël’, dedicada al circ i àmpliament coneguda al país, que presenten ‘Nanuq’, en coproducció amb el Festival Grec i que tenen l’acompanyament de LaSala en el procés de creació”, ha explicat la codirectora del festival Isabel Urpí.
Una altra estrena que es podrà veure és la de la companyia francesa A K Entrepöt, que presentarà ‘teNir’ en el marc del festival. Pel que fa a la programació internacional, també destaca ‘Augenschein & Blickfang’ (‘Miratges i pampallugues’) de Breloque Theater Group (Àustria).
Funcions arreu
Durant 19 dies es podran veure un total de 67 funcions familiars i 40 funcions escolars de companyies de 4 països diferents, amb un total de 13 espectacles, 7 tallers, 2 per a la formació de mestres, i en 8 espais de trobada artística. A Catalunya, el festival es viurà a Barcelona, Granollers, Igualada, Lleida, Olot, Sabadell, Sant Esteve Sesrovires, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze i Viladecans. A Mallorca a Sant Llorenç des Cardassar, però també es programaran actuacions a Benicàssim i a Madrid.
Un any més, les propostes artístiques també arriben a les presons, concretament a Brians 2 (Sant Esteve Sesrovires), Quatre Camins (la Roca del Vallès) i de Dones de Barcelona (Wad-Ras). En aquests espais s’hi desenvolupen tallers per a mares i pares privats de llibertat, espais de trobada artística per a gaudir en família i visionat d’espectacles programats.
“És l’autèntica visió que la presó és un sistema obert i que tenim aquests vasos comunicants tan interessants amb elPetit, les ciutats i la comunitat, i estem encantats que les persones internes puguin tenir aquesta comunicació amb els seus fills d’una manera tan meditada”, explica el cap del Servei de Rehabilitació de la Generalitat de Catalunya, Jordi Camps. En aquesta ocasió, s’oferiran en aquests centres els tallers ‘La sinergia dels cossos’, de Cia Voël, ‘Quan el cos soc jo’, d’Omar Meza, i ‘Descobrint Lumière’, de La Menuda.
A més, el Grup de Gestió i Responsabilitat Parental de Quatre Camins i el de Brians 2 han participat en la cocreació de la instal·lació ‘Un Viatge Somiat. Aventures de possibilitats il·limitades’, de l’artista i il·lustradora Inge Nouws. Aquests espais de joc s’instal·laran als vestíbuls d’algunes seus del festival perquè les famílies puguin, a través del joc, explorar formes, textures i colors abans i després de cada espectacle, i quan acabi la citaes traslladaran als centres penitenciaris perquè les famílies dels pares i mares interns en puguin gaudir.
Albert Segura | ACN Sabadell