Festes de l’Antiga Octava de Corpus, declarades com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco.
La Patum, que enguany arriba del 30 de maig al 7 de juny, és una representació sacro-històrico-popular nascuda i derivada de les antigues representacions de teatre medieval, que se celebra anualment a la ciutat de Berga durant la setmana de Corpus.
Fins el diumenge 7 de juny, hi haurà representacions al carrer, molta participació ciutadana, i la principal característica, la presència de foc i pirotècnia.
Els més petits, no us podeu perdre ‘La Patum infantil’! Aquesta té lloc el divendres de Corpus i els actes són els mateixos que es fan a la Patum, amb la diferència que estan fets a mida dels més petits: tots els elements dels entremesos són de menor mida per tal que els infants pugin dur-los. Al matí, La Patum infantil comença amb una passada pels carrers de Berga i, al migdia i a la tarda, es fan les representacions de La Patum de lluïment i La Patum completa amb totes les seves comparses: Tabal, Turcs i Cavallets, Maces i Àngels, Guites, Àliga, Nans Vells, Gegants, Nans Nous, Plens i Tirabols.
La Patum és una festa que s’ha de veure i viure. A continuació us destaquem els elements de les comparses que cal tenir en compte:
El Tabal
És l’herald de la festa. Pròpiament, no pot ser considerat com una comparsa, sinó que cal veure’l com un instrument musical.
Els Turcs i Cavallets
Quatre cavallers cristians i quatre turcs a peu simulen una de la qual els primers resulten sempre vencedors.
Les Maces
Aquesta música només s’interpreta al salts de lluïment (al migdia). A la nit, les Maces continuen evolucionant, com havia estat sempre, al so del Tabal.
La Guita
Antigament també se l’havia anomenat Mulassa, Mulafera i Mulaguita. Es tracta d’una figura amb cos de mula, cua de cavall, coll de girafa i cap de drac, i és un dels elements més antics i singulars de la celebració. La Guita és l’única comparsa de La Patum que continua saltant exclusivament al so del Tabal.
L’Àliga
L’any 1756 l’Ajuntament de Berga va decidir incorporar una Àliga a les solemnitats del Corpus Christi; Àliga que fou construïda pel fuster Ramon Roca i que és la mateixa que figura actualment a La Patum.
Els Nans Vells
Són quatre figures masculines, amb barret de tres pics i llargues perruques, que ballen, tocant les castanyoles, als acords de melodies populars; les mateixes que dansen els Gegants. L’arribada per sorpresa dels Nans Vells a Berga féu que s’aprofitessin els balls que ja s’interpretaven per fer-los dansar.
Els Gegants
Actualment n’hi ha dues parelles que ballen conjuntament, els Vells, estrenats el 1866 i que substituïren els més antics, i els Nous, construïts l’any 1891. Els seus balls són, majoritàriament, adaptacions de melodies populars catalanes (El pobre pagès, La Dansa de Falgars, A Gironella…), per bé que els autors berguedans Jaume Sala i mossèn Marià Miró també van composar balls de Gegants.
Els Nans Nous
Els Nans Nous són dues parelles, jove l’una i vella l’altra, que ballen als acords d’una melodia juganera composada a finals del segle XIX per en Quimserra.
Els Plens
Són l’espectacle més gran de La Patum; el seu moment culminant; l’apoteosi de la festa. Quan s’apaguen els llums, comença la música i la plaça esdevé un infern que s’omple de foc amb mil fuets cremant alhora.
El Tirabol
El Tirabol, com a tal, no és pròpiament una comparsa. Representa el punt final de La Patum, el moment en què Berga celebra el fet d’haver repetit el seu miracle anual. Hi ballen els Gegants i les Guites barrejats amb tota la gernació que omple la plaça, al ritme del Tabal i als acords de diferents tonades que es van repetint. De Tirabols n’hi ha quatre, el Tirabol pròpiament dit, anomenat popularment La Banya de Bou, el vals-jota, el pasdoble i el vals-jota La Patumaire, obra d’en Lluís Sellart i Espelt.
Trobareu el programa complet fent clic aquí.
Més informació a La Patum www.lapatum.cat