Entitats com Ampans han restaurat i decorat 13 troncs de grans dimensions que s’instal·laran en places del poble
El foc del Pont de Vilomara i Rocafort, al Bages, va arrasar més de 1.200 hectàrees de bosc el juliol del 2022. L’incendi va arribar fins a la urbanització Les Brucardes, a Sant Fruitós de Bages. Ara, una iniciativa d’aquest poble ha reconvertit part dels arbres cremats en tions de grans dimensions. “Volem donar-los una nova vida”, ha explicat l’alcalde, Joan Carles Batanés. El projecte ha implicat diferents entitats del poble, com ara Ampans, que treballa amb persones amb diversitat intel·lectual, que els han restaurat. “Els hem tret l’escorça, els hem envernissat, els hem pintat la cara i ara esperem que siguin màgics”, diu Margarita Rubit, usuària de la fundació. En total, hi haurà 13 tions repartits a diferents places del poble.
Els tallers compten amb la participació de diferents col·lectius i entitats del poble que s’encarreguen de convertir troncs cremats per les flames de l’incendi en tions de Nadal. Lluís Pujol, usuari del Centre Ocupacional d’Ampans, explica que “els han tret l’escorça, els han raspallat i després envernissat”. “Aviam quin és més maco”, diu.
Es tracta d’una activitat transversal, segons l’alcalde del municipi, Joan Carles Batanés, perquè ha implicat a col·lectius com ara persones grans i altres veïns del poble. A més, després en podran gaudir les famílies i la mainada.
El record de l’incendi a Sant Fruitós de Bages encara està molt present. De fet, l’alcalde, que aleshores era regidor a l’oposició, el va viure en primera persona, ja que és veí de la urbanització on van arribar les flames. “Vaig viure l’arribada de l’incendi, el desallotjament i el neguit” d’un foc que es va iniciar en un altre municipi a uns 5-10 km de casa i, com, finalment, va entrar al poble, recorda. “Allò et va fer prendre consciència de que el que veiem a vegades per la televisió també et pot passar a tu i cal prendre mesures, no et pot semblar aliè”, afegeix el batlle.
És per això que la iniciativa dels tions vol contribuir a “prendre consciència” dels efectes dels incendis, que “un bosc cremat és un bosc perdut”, diu, i al mateix temps donar-li una “nova vida” als arbres que van quedat devorats per les flames.
Una campanya on els comerços també s’hi han sumat
La regidora de Promoció Econòmica de Sant Fruitós de Bages, Carme Cruz, explica que aquesta activitat s’emmarca en el programa Viu el Nadal on els tions seran els protagonistes. S’organitzarà una petita gimcana i cada tió tindrà un nom per identificar-los. “Els nens acabaran el recorregut cagant el tió”, assenyala.
Enguany, a més, també han comptat amb la implicació d’una cinquantena de comerços que s’han afegit a la iniciativa. Concretament, han dissenyat una mena de torreta reciclada amb branques del bosc cremat pintades de blanc i guarnides amb fotos del dia de l’incendi. També hi ha un petit tió per lligar-ho amb el Nadal. “L’esforç que s’ha fet per deixar els tions tan macos, segurament farà que l’any vinent surtin de nou”, remarca la regidora.
Nia Escolà / Lourdes Casademont | ACN Sant Fruitós de Bages