El festival programa tallers al CCCB, el MACBA i la Biblioteca García Márquez per “descentralitzar” l’activitat
La 20a edició del festival literari infantil i juvenil Món Llibre tindrà el joc com a eix central de la seva programació, que es desenvoluparà al CCCB, el MACBA i la Biblioteca García Márquez per “descentralitzar” la cultura i fer-la accessible a diversos barris de Barcelona. L’eix temàtic respon a la voluntat de fer de la literatura el “joc de regles”, segons una de les directores del festival, Anna Juan Cantavella. Per primera vegada, el format planteja una tarda destinada únicament al públic jove, d’entre 12 i 16 anys. Aquesta proposta s’afegeix als tallers per a infants de 0 a 12 anys, que volen apropar la literatura “de qualitat”, sense només centrar-se en les novetats, i que comptaran amb 50 artistes, il·lustradors i narradors.
El festival, que se celebrarà del 23 al 25 de maig, es presenta com una “gran festa de les lletres i de les imatges”.
L’edició d’enguany té com a objectiu “posicionar la literatura de qualitat” com a prioritat i no “infantilitzar” el nens, segons ha explicat Cantavella en les jornades de treball d’aquest dilluns al Palau de la Virreina per a presentar la programació del festival. Això passa per no prestar només atenció a les novetats literàries, sinó també apostar per “literatura de fons”, ha defensat la seva altra directora, Piu Martínez.
També es vol introduir editorials petites que no tenien presència al festival, ja que gran part de la literatura infantil està produïda per microeditorials, i tornar a donar més pes a la literatura, després d’edicions amb gran protagonisme de les arts escèniques.
Més de 50 artistes, il·lustradors i narradors
En una aposta per “descentralitzar” l’activitat del festival, a més del CCCB i el MACBA, hi haurà una programació paral·lela a la Biblioteca García Márquez. Les activitats comptaran amb prop de 50 artistes, il·lustradors, mediadors i narradors. Hi haurà cinc espais de joc literari autònom i dos espais de lectura amb una selecció bibliogràfica mediada per sis biblioteques especialitzades de la ciutat.
També hi haurà una exposició interactiva com a cor conceptual del festival, dissenyada per l’estudi valencià Milimbo, que convida els infants a entrar en contacte amb la lectura a través del joc, la manipulació i la creació de relats propis. Es clausurarà amb un concert de toy-piano i les sessions de narració oral aniran acompanyades de llengua de signes catalana, així com hi haurà un espai tranquil pensat per a infants neurodivergents.
Món Llibre Jove
El format obrirà al públic per primera vegada el divendres a la tarda amb una programació específica per a joves lectors, sota el nom de Món Llibre Jove. Inclourà una visita guiada a l’exposició de Chris Ware al CCCB, tallers de lectura de còmics amb un mediador especialitzat i una xerrada sobre pensament literatura i joc, conduïda pel filòsof Leo Espluga.
El festival anirà més enllà del cap de setmana, amb un dispositiu itinerant que acostarà el projecte a les biblioteques de Barcelona. Es tracta d’una biblioteca portàtil amb una selecció de llibres i una mostra de l’exposició de Milimbo que anirà voltant pels barris de la ciutat, en línia de la descentralització.
Jornada professional
Així mateix, Món Llibre incorpora per primera vegada una jornada professional adreçada a autors, editors, llibretes, bibliotecaris, docents, traductors i mediadors culturals. Es pretén proporcionar un espai de trobada per als professionals del sector.
Per aquest motiu, el Mirador del CCCB acollirà dissabte 24 una conferència de les editores franceses Catherine Faucher i Anne-Catherine Formet, responsables de l’associació Les Amis du Père Castor.
L’organitza l’Institut de Cultura de Barcelona amb la col·laboració del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i Biblioteques de Barcelona, així com el suport del Ministeri de Cultura i de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).
Sara Soteras | ACN Barcelona
