La capacitat d’una dona d’aconseguir quedar embarassada es redueix notablement a partir dels 35 anys. Tot i això, les dones retarden cada vegada més el moment de ser mares.
Estàs al voltant dels 30 i sents que no és el moment de ser mare?, pateixes una malaltia que t’ho pot impedir en un futur? La vitrificació d’òvuls és el tractament idoni per tal de preservar la teva fertilitat. Descobreix en què consisteix.
Quina és la millor edat per quedar-se embarassada de manera natural?
El ritme de vida de la societat actual és condicionant de la presa de moltes decisions i la maternitat és una de les més importants.
No obstant això, la capacitat de concebre requereix una salut fèrtil i una reserva ovàrica de qualitat, una mica menys probable amb el pas dels anys.
En termes de fertilitat, la millor edat per quedar embarassada és entre els 20 i els 30 anys, ja que és aquest el període en què la dona té òvuls de millor qualitat i en major nombre, augmentant així les possibilitats que es produeixi un embaràs.
La vitrificació d’òvuls en pacients amb càncer de mama
A més del fet d’intentar tenir fills cada cop més tard, hi ha certes malalties que també afecten la salut reproductiva.
Segons les últimes dades recollides pel Sistema Europeu d’Informació del Càncer, el 2020 es van diagnosticar un total de 34.088 nous casos de càncer de mama a Espanya, i aquest tipus de tumor és el més freqüent entre les dones al nostre país.
En aquest tipus de càncers, els 45 és l’edat considerada com a factor de risc per desenvolupar aquest càncer però en els darrers temps, ha aparegut de forma més primerenca, en dones que tenen entre 25 i 45 anys, una etapa en què l’embaràs és un projecte de vida.
A més de fer front a un dels moments més difícils de la seva vida, les dones que pateixen càncer de mama han de prendre una decisió important relacionada amb la seva maternitat.
Un dels obstacles dels tractaments per combatre la seva malaltia és la pèrdua de la funció reproductiva, de manera total o parcial, ja que els fàrmacs que es recepten afecten els ovaris. Així, alguns dels efectes indesitjats són la menopausa o la reducció de la reserva ovàrica.
Davant d’aquesta situació, la medicina reproductiva ha obert una porta de bat a bat i ha desenvolupat l’eficàcia de les tècniques de preservació de la fertilitat.
Els metges han d’oferir tota la informació, de la manera més detallada possible, i decidir si hi ha o no la possibilitat d’aplicar-la. I la dona pot decidir llavors vitrificar els seus òvuls o no.
Com preservar la fertilitat de la dona?
La vitrificació d’òvuls és una tècnica de congelació ultraràpida d’ovòcits que permet preservar part de la reserva ovàrica de la dona.
És una alternativa ideal per preservar la fertilitat de la dona. En els darrers anys, hi ha hagut molts avenços en aquesta tècnica que cada cop s’utilitza amb més freqüència.
Qualsevol dona que ho desitgi es pot sotmetre a un procés de vitrificació d’òvuls per endarrerir la maternitat.
Tot i que la veritat és que, en els seus orígens, la vitrificació d’òvuls es va dissenyar per preservar la fertilitat de les dones amb càncer.
És la tècnica de conservació d’òvuls madurs que millors resultats ha mostrat fins ara, ia diferència del procés convencional de congelació, la vitrificació evita la formació de vidres nocius a nivell intracel·lular.
El procediment de la vitrificació d’òvuls
La vitrificació d’òvuls és un procés senzill que s’assimila a la fecundació in vitro. El procés que cal seguir és el següent.
Estimulació hormonal: sol ser més gran que en la inseminació artificial, ja que intenta aconseguir una major resposta ovàrica, i es prolonga durant uns 10 dies.
Recuperació dels òvuls de la pacient: és el moment de recuperar els òvuls després de l’estimulació.
Vitrificació dels òvuls: congelació ultraràpida dels ovòcits obtinguts a -196º. Aquesta tècnica manté els gàmetes inalterats indefinidament, que es conserven en nitrogen líquid.
Manteniment en banc: a Fertilab Barcelona ofereixen manteniment gratuït durant 4 anys.
Diferència entre la vitrificació i la congelació d’òvuls
La diferència entre ambdues tècniques de reproducció assistida és el mètode amb què es realitzen i els diferents resultats que s’obtenen amb cadascuna.
Si bé, totes dues mantenen a molt baixes temperatures els oòcits i els gàmetes es preserven fins al moment que són requerits, el procés de congelació és el que marca la diferència entre les dues tècniques.
La congelació és, de les dues tècniques, la primera a aparèixer. Aquesta tècnica ofereix bons resultats amb els espermatozoides, però s’observa que en el cas dels òvuls i els embrions la congelació pot deteriorar l’estructura cel·lular.
Per això, l’aparició de la tècnica de vitrificació ha suposat un gran avenç en els tractaments de fertilitat.
A diferència de la congelació tradicional, que refreda les cèl·lules lentament, la vitrificació ho fa de manera ultraràpida.
D’aquesta manera s’impedeix que es produeixin formacions de gel a partir de l’aigua que contenen les cèl·lules, evitant que puguin resultar danyades.
A Fertilab Barcelona compten amb els millors professionals i les tècniques més avançades perquè puguis ser mare en el moment vital més adequat per a tu.
Demana la teva cita si estàs interessat en aquest tractament o altre. El camí cap a la maternitat amb les màximes garanties.
