El sindicat vol ampliar la campanya ‘Plat net a l’estiu’ als instituts l’any que ve pel desconeixement entre els joves
Unió de Pagesos (UP) sensibilitza els infants per evitar el malbaratament alimentari a través de la campanya ‘Plat net a l’estiu’. Des de finals de juny i fins a mitjan agost, el sindicat ha organitzat una desena de tallers als casals d’estiu del Camp de Tarragona, adreçats a nens d’entre quatre i dotze anys. Aquest divendres, els pagesos s’han acostat fins a l’Escola Montsant de Reus, on han explicat la importància de consumir productes de proximitat. “La pedagogia és per a tots, infants i adults, perquè a Catalunya es malbaraten 250.000 tones de menjar a l’any”, ha lamentat el membre de l’Executiva de Joves d’UP, Sergi Claramunt. També volen ampliar la iniciativa als instituts l’any vinent pel desconeixement del món rural entre els joves.
Més d’una trentena de nens i nenes han participat aquest divendres al matí en el taller organitzat pels pagesos al centre educatiu reusenc. Primer, han escoltat ben atents les explicacions dels membres del sindicat que els han explicat qüestions relacionades amb els aliments i tot allò que es pot fer per no malbaratar-los. “Hem après que fan els pagesos i que no hem de llençar el menjar”, ha dit la Martina Rofes, una de les participants. Finalment, els infants han tallat fuita, que s’han menjat per esmorzar, i han acabat fent propostes per combatre el malbaratament. “La tercera part és la més creativa perquè la canalla faci receptes perquè no vagi a més”, ha comentat Claramunt.
Es tracta d’un dels primers tallers organitzats al territori en el marc de la campanya ‘Plat net a l’estiu’ que compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica. Segons Claramunt, de mitjana aquestes activitats tindrà una cinquantena de participants i es faran a altres casals d’estiu fins a mitjan agost. El pagès, que també és membre de la permanent comarcal sindical al Tarragonès, ha lamentat que es malbaratin tantes tones d’aliments al país cada any, des de la fruita en mal estat als productes caducats que es llencen als supermercats. “Hi ha un 20% de la població de Catalunya que està en risc de pobresa alimentària, si creuem les dades és molt important fer pedagogia perquè això no passi”, ha afirmat.
Per això, ha assegurat que cal fer molta més pedagogia entre els més menuts per la seva capacitat d’absorbir els coneixements i, també, entre els adults, per tal de revertir aquesta problemàtica. “El desconeixement no és entre els infants sinó en els adults, tenim un problema, la gent no sap quina fruita de temporada tenim a Catalunya, és un país molt petit, però divers, fem de tot, però no tenim la sobirania alimentària de cap producte”, ha expressat. En aquest sentit, ha afegit que el problema és que a les estanteries dels establiments sempre hi ha tots els productes, encara que no sigui temporada.
Davant d’això, ha fet una crida a consumir productes de proximitat: “Menjar productes de temporada, fent viure els pagesos d’aquí i si convé comprar alguna cosa de fora també perquè no tenim la sobirania alimentària, però primer hauríem de consumir els productes d’aquí i ens estalviaríem el malbaratament”, ha subratllat l’agricultor.
‘Plat net’ als instituts
La campanya ‘Plat net’ s’ha fet als centres de primària durant el curs escolar i, ara, després de fer-la als casals d’estiu, el sindicat es planteja ampliar-la als instituts de cara l’any vinent. Per Claramunt, el món rural és molt desconegut entre els adolescents de les zones urbanes del país. “Et faries creus del que et pot arribar a dir un jove de catorze anys, és molt bèstia el desconeixement que tenen sobre el món rural, vas a un centre de secundària de Reus i els joves no saben si les avellanes es pleguen o escullen”, ha tancat.
Mar Rovira | ACN Reus