Les dones posterguen cada cop més l’edat per tenir un fill. Si el 1975 l’edat mitjana de la maternitat era de 25,06 anys, el 2018 l’edat augmentava fins a 31,9, una dada que no deixa de créixer any rere any, situant-se ja al voltant dels 34-35 anys.
Però, quines són les edats més fèrtils de la dona i com ha influenciat l’augment de l’edat mitjana per tenir un fill a la fertilitat? Des de Fertilab Barcelona respondrem aquestes preguntes.
Evolució de l’edat de les dones per ser mares
L’edat mitjana a què la dona té el seu primer fill puja cada any des de la dècada dels 70. L’Enquesta de Fecunditat d’Espanya del 2018 va revelar que gairebé un 80% de les dones de 25 a 29 anys no han tingut el primer fill, un percentatge que arriba fins al 19% en parlar de dones de més de 40 anys.
Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) de l’any 2020, gairebé sis mil dones van donar a llum amb quaranta anys, davant de les 3.800 que ho van fer amb vint-i-cinc anys. És una tendència en augment, i segons els experts, gràcies a les noves tècniques de reproducció assistida, l’edat de ser mare s’anirà endarrerint cada cop més.
Per què augmenta l’edat per ser mare?
La vida moderna és complicada i per a moltes dones pensar a quedar-se embarassada abans dels trenta anys és complicat. A hores d’ara just acaben d’acabar els estudis o estan guanyant experiència en el mercat laboral.
Altres volen trobar una parella estable per poder emprendre aquest projecte. De manera que la maternitat acaba sent un tema menys prioritari.
Però que la maternitat sigui posposada, no vol dir que sigui menys important. És fonamental que abans dels trenta-cinc anys les dones acudeixin a un ginecòleg i s’informin sobre l’estat de fertilitat.
Disposar d’aquesta informació amb antelació us permetrà prendre decisions més encertades sobre el futur reproductiu: com posposar la maternitat amb tranquil·litat, avançar els plans d’embaràs o fins i tot recórrer a tècniques de preservació de la fertilitat.
L’edat més fèrtil per a una dona
Hem de saber que totes les dones naixem amb un nombre determinat d’òvuls. Hi ha els que neixen amb més i els que amb menys. Quan la dona té la primera regla (aproximadament al cap de 12 anys) comença a consumir aquest nombre finit d’òvuls cada mes.
Perquè tinguem una idea, a la pubertat tenim uns 500.000-300.000 oòcits dels quals aproximadament se’n “gasten” uns 1.000 per cicle. Quan aquests òvuls es consumeixen, desapareix la regla i la dona inicia la menopausa (aproximadament entre els 45-55 anys).
Si bé la dona és fèrtil des de la seva primera menstruació i ho pot ser fins just abans que la seva regla marxi, l’edat biològica ideal per concebre és entre els 22 i els 30 anys. Per això, els embarassos adolescents i tardans són considerats de risc.
Amb vint anys una dona té un 25% de probabilitats de quedar embarassada si manté relacions els seus dies fèrtils. Amb trenta anys, les probabilitats disminueixen al 15%.
A partir dels trenta-cinc descendeixen a un 8% i a un 3% a partir dels trenta-vuit anys. És a dir, que a partir dels quaranta anys les probabilitats són molt remotes per via natural.
De fet, després dels trenta-cinc anys, la possibilitat d’avortament o que el nadó tingui alguna malaltia genètica s’incrementen de manera considerable.
Això passa perquè amb el pas del temps no només es redueix el nombre d’òvuls sinó que també es perd qualitat. Els òvuls que queden estan «envellits», de manera que a més edat més dificultat per desenvolupar un embrió sa.
Les tècniques de reproducció assistida, aliades de la fertilitat
El 25 de juliol de 1978 va néixer la primera nena per fecundació in vitro, Louise Brown, i els casos d’èxit des d’aleshores han estat milions, sobretot en dones de més de trenta-cinc anys en què la qualitat ovocitària comença a ser deficient.
La FIV és un dels processos més coneguts, però la medicina ofereix moltes altres tècniques de reproducció assistida.
La reproducció assistida es pot definir com el conjunt de tractaments mèdics que substituiran, en certa manera, el procés natural de la reproducció per ajudar així a aconseguir un embaràs.
En funció de la causa o del motiu de la infertilitat, els especialistes en reproducció assistida podran intervenir, en major o menor mesura, per ajudar aquesta dona o parella a aconseguir l’embaràs.
La Societat Espanyola de Fertilitat desaconsella els embarassos després dels cinquanta anys per l’alt risc que suposa tant per a la mare com per al nadó.
Tot i això, a Espanya la llei de reproducció assistida no imposa cap restricció perquè les dones puguin ser mares a l’edat que ho desitgin. Així i tot, l’edat màxima recomanada per a aquest tipus de tractaments també és la dels cinquanta anys.
La clau és triar una clínica de prestigi com Fertilab Barcelona. El nostre afany per oferir sempre un tracte proper, personalitzat i professional, sumat a un dels equips mèdics més experimentats ens converteixen en la millor clínica de fertilitat de Barcelona.
Ara ja saps quines són les edats més fèrtils de la dona i com la reproducció assistida es pot convertir en la teva aliada quan sobrepasses aquesta edat.
A Fertilab Barcelona estudiem el vostre cas i us oferim els millors tractaments de fertilitat en cas de necessitar-los.
Apliquem la tecnologia més avançada al servei dels nostres pacients per garantir sempre els millors resultats.
Gaudeix del camí cap a la maternitat.
www.fertilab.com
info@fertilab.org
t. 93 241 14 14
