Malgrat que l’adopció -forçosa- de les videoconferències i els webinars ha pogut salvar (encara que només sigui en part) les classes en col·legis, instituts i universitats durant els confinaments i les restriccions de la pandèmia, no ha aconseguit transmetre als docents una cosa molt important: com els alumnes responen a les seves classes. Presencialment, un bon professor pot saber si els seus alumnes estan entenent la lliçó només per les seves reaccions. Això és una cosa molt més difícil de captar a través d’una pantalla, a més que és gairebé impossible veure a tots els alumnes de manera simultània en la pantalla de l’ordinador, que acostuma a ser petita.
Un altre factor entra també en joc: focalitzar, l’atenció dels alumnes. En una aula ja hi ha suficients distraccions potencials, com els companys, veure el que passa fos a través de les finestres, o des de fa uns anys, els telèfons intel·ligents. Però és que a casa, i amb la possibilitat que el professor no estigui captant la distracció, les possibilitats d’abstreure’s fora de la lliçó es multipliquen.
Abans de res això què poden fer els professors? Per ells sols, poca cosa, però aquí és on pot entrar en joc la intel·ligència artificial.
Segons informa la cadena estatunidenca CNN, el True Light College d’Hong Kong, una escola secundària cristiana per a nenes situada en la coneguda zona de Kowloon, utilitza una plataforma d’ensenyament a distància anomenada 4 Little Trees que inclou un sistema d’intel·ligència artificial que és capaç de ‘llegir’ els rostres de les alumnes per a discernir si estan entenent les matèries que se’ls donen.
Per a analitzar les seves reaccions, el sistema pren com a referència diversos músculs facials utilitzant la webcam de l’ordinador o tauleta emprada per l’alumne per a estudiar, i identifica emocions com la felicitat, la tristesa, l’empipament, la sorpresa o la por.
La lectura de l’expressió facial no és l’únic paràmetre que utilitza aquest sistema d’intel·ligència artificial per a interpretar com els està anant la classe a les alumnes, perquè també mesura, per exemple, el temps que es prenen per a respondre les preguntes realitzades en classe.
Amb tota la informació que recull, juntament amb els historials acadèmics de les estudiants, 4 Little Trees genera un informe personalitzat per a cadascuna sobre les seves capacitats, assenyalant allí on cal incidir per a reforçar la seva educació. És a dir: detecta i explica els punts febles per a poder corregir-los.
A més del True Light College, i segons indica la CNN, 82 escoles més a Hong Kong utilitzen aquesta solució de programari, la qual cosa redunda de mitjana en una millora del 10% en el rendiment dels alumnes en els exàmens. El cost d’implantar aquest programa varia entre 10 i 49 dòlars per cada estudiant.
Òbviament, tal com també explica l’article de la cadena televisiva estatunidenca, l’ús d’intel·ligència artificial sobre el vídeo dels alumnes, ha generat controvèrsia sobre la seva privacitat, concretament sobre on s’emmagatzemen i com són tractats les dades emmagatzemades pel sistema.
Font: AMIC | Tecnonews
