Sant Joan de Déu i el Clínic apliquen per primer cop a l’Estat la cirurgia cardíaca robòtica en infants i joves

Tota l'actualitat a Socpetit i tots els vostres comentaris.
Avatar de l’usuari
Toni
:: dinosaure
Entrades: 6088
Membre des de: dc. abr. 23, 2003 12:23 pm
Ubicació: Bcn
Contacta:

Sant Joan de Déu i el Clínic apliquen per primer cop a l’Estat la cirurgia cardíaca robòtica en infants i joves

EntradaAutor: Toni » dj. abr. 11, 2024 3:28 pm

Els dos centres han unit esforços per acompanyar durant tota la vida als infants que neixen amb una malformació al cor

L’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Clínic han creat un centre de cardiopaties congènites per oferir una atenció conjunta i durant totes les etapes de la vida als infants que neixen amb una malformació al cor, uns 600 cada any a Catalunya. L’objectiu és que aquests pacients visquin “més temps i millor” aprofitant els constants avenços mèdics. L’aliança, per exemple, permetrà estendre a la població infantil tècniques quirúrgiques, com la cirurgia cardíaca robòtica, que fins ara només s’aplicaven en adults. Ja s’han fet dues operacions d’aquest tipus, les primer de l’Estat, a una noia de 13 anys i un noi de 15 amb uns resultats excel·lents perquè la tècnica és poc invasiva i la recuperació dels pacients molt ràpida.

Durant la roda de premsa de presentació, que ha presidit el conseller de Salut, Manel Balcells, el director del nou centre i consultor del Servei de Cirurgia Cardiovascular del Clínic, Daniel Perea, ha explicat que preveuen fer una dotzena d’intervencions robòtiques anuals i anar creixent ràpidament ja que es calcula que el 20% de les intervencions que es fan mitjançant cirurgia oberta es podrien fer amb un robot. L’única barrera que existeix per arribar a més pacients pediàtrics és la tecnològica, ja que a dia d’avui la cirurgia robòtica està limitada a la mida i edat dels pacients perquè els estris quirúrgics estan dissenyats a mida dels adults (més de 30 quilos).

Els principals pacients candidats a una intervenció d’aquest tipus són els que tenen les següents patologies: comunicacions interauriculars, sempre que no es puguin resoldre amb un cateterisme; problemes en les vàlvules mitral o tricúspide; o tumors cardíacs.

L’iu, de 15 anys, és un dels dos pacients intervingut mitjançant cirurgia cardíaca robòtica. Fa mesos va ser tractat d’una comunicació interauricular mitjançant cateterisme i havia presentat una infecció del dispositiu de tancament (endocarditis). Com ha explicat la doctora que el porta, Esther Aurensanz, el jove va rebre l’alta hospitalària pocs dies després de la intervenció i a dia d’avui fa vida normal.

El mateix Iu, que avui s’ha fet uns controls de seguiment, ha explicat durant la roda de premsa que tres mesos després de l’operació juga a futbol i fa vida completament normal i que, gràcies a ser operat amb un robot, li han quedat unes cicatrius molt petites. “El meu germà va ser operat del cor i té una cicatriu molt gran que impacta al veure-la i aquesta era la meva por”, ha assenyalat.

Més enllà de les cirurgies robòtiques, l’aliança entre els dos centres permetrà també fer intervencions mínimament invasives amb cirurgia toracoscòpica. El nou centre de cardiopaties congènites ja ha dut a terme cinc intervencions d’aquest tipus en infants. En tres casos, els professionals han optat per una cirurgia toracoscòpica, que consisteix a fer unes petites incisions al tòrax de l'infant per introduir un dispositiu amb una càmera de vídeo que els permeti veure la zona quirúrgica i l'instrumental necessari per dur la intervenció. La primera nena operada mitjançant aquesta tècnica presentava un tumor al cor que calia resecar. La pacient de menor edat operada així fins ara al centre ha estat una pacient de sis anys.

Centre de Cardiopaties Congènites Sant Joan de Déu – Clínic Barcelona

Cada any neixen a Catalunya 600 infants amb una cardiopatia congènita, ja sigui un problema estructural de cor (a les cavitats o de les vàlvules cardíaques, per exemple) o de grans vasos del tòrax. En el 30 % dels casos, es tracta d’una cardiopatia greu. Gràcies als avenços de les darreres dècades, un 95 % d’aquests infants arriben a l’edat adulta, però ho fan amb unes necessitats molt específiques.

En aquest context, el Centre de Cardiopaties Congènites impulsat per Sant Joan de Déu i el Clínic Barcelona neix amb l’objectiu que sigui el mateix equip de professionals el que els segueixi i tracti al llarg de tota la vida, ja que l’èxit en el maneig del pacient amb malaltia cardiovascular es basa en l’assistència multidisciplinària d’alta qualitat i en una estratègia de seguiment a llarg termini que asseguri la continuïtat durant la vida adulta. Per això, tenir un centre especialitzat, integrat i amb visió transversal és clau per a millorar la qualitat en l’assistència d’aquests pacients.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha afirmat la col·laboració entre els dos centres suposarà "un abans i un després en el tractament dels pacients amb cardiopaties congènites", que s'atendran de forma "integrada i coordinada" des de la infància fins a l'edat adulta. Balcells també ha destacat que la introducció de la cirurgia robòtica en pacients pediàtrics "és pionera a l'Estat i significa un canvi transcendental per a la recuperació post operatòria".

El nou centre tindrà dues seus, una a Sant Joan de Déu i una altra a l’Hospital Clínic, que en conjunt, oferiran una cartera de serveis completa i complementària, i que disposarà d'un equip integrat per 23 professionals de cirurgia cardiovascular, cardiologia, pediatria i anestesiologia.

Àlex Recolons | ACN Esplugues de Llobregat

Imatge

Torna a “Actualitat a Socpetit”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 3 visitants

Membre de l'AMIC Control OJD Nielsen Hosting i Dominis.cat a CAT1.NET

Actualitat ::