L’Origen
La festa de Sant Joan és una festa tradicional que es creu que el seu origen és de caire religiós, tot i que no es pot afirmar del tot aquesta hipòtesi.
Així es creu que la festa sorgí d’una confraria, on hi eren representats els quatre estaments de la població de l’època. Aquests estaments socials són els que avui es representen dins la Junta de Caixers.
Existeix un document de l’any 1456 referent a una comissió destinada a l’ermita de Sant Joan d’Artrutx (Sant Joan de Missa). Aquest escrit sembla demostrar la veracitat d’un origen eclesiàstic.
Concretament se sap que l’any 1564 l’obreria estava formada per un obrer eclesiàstic, un obrer cavaller, dos obrers pagesos i un obrer menestral. Entre tots es repartien les feines de conservar l’ermita, recaptar almoines i administrar els béns. Més tard, s’afegiria el penoner, que seria qui duria el penó de la confraria.
Cada any per Sant Joan se celebrava un romiatge a l’ermita on hi assistien els obrers i les seves famílies i amics, on es recullen brots joves de canya de sant Joan, un dels principals símbols de les festes. L’obrer cavaller convidava als assistents a un refresc a casa seva i el mateix feia el capellà després de l’albada. De tornada, la Qualcada recorria Ciutadella.
Amb el pas dels anys les festes van adquirint força i altres elements que comencen a formar-ne part, com jocs d’habilitat de l’època i actes diversos fent-la única i tan particular.
Diumenge o dia des Be
El diumenge immediatament anterior als dies 23 i 24 de juny, se celebra el dia des Be; on
- 9.00 h Primer toc de flabiol al palau del Caixer Senyor. Sortida del be i la comitiva, formada per la Junta de Caixers. Al llarg del dia recorren els carrers del centre històric de Ciutadella, es visita l’Ajuntament, el palau episcopal, "Foc i Fum", l’Hospital Geriàtric, les entitats socials, les cases senyorials i les posades dels cavallers. El motiu és convidar-los a assistir a les festes el dia 23 de juny.
Quan la Junta de Caixers i s’homo des Be ja han fet totes les visites i el recorregut previst, té lloc la beguda de caixers a cal Caixer Casat. Després es fa l’acomiadament del caixer capellà i del caixer senyor. La jornada acaba entrada la nit.
- 20.00 h Avellanes a l’Avinguda de la Constitució, mentre actua la banda de l’Agrupació Musical. Al mateix temps, es fan les visites de la comitiva de s’Homo des Be a les posades dels cavallers.
* Informació extreta de la Viquipèdia
Trobareu tota la informació a la web de les Festes de Ciutadella de Menorca www.santjoanweb.com