L’endometriosi és una afecció mèdica crònica, que pateixen milers de dones a tot el món, i que té com un dels aspectes més preocupants el seu impacte a la fertilitat. De fet, entre el 30 i el 50% de les dones que pateixen aquesta malaltia tenen dificultats per concebre.
Aproximadament una de cada deu dones en edat reproductiva pateix endometriosi. Així i tot, és una gran desconeguda. En condicions normals, el teixit que forma el revestiment de l’úter, l’endometri, es desenvolupa dins la cavitat uterina. A l’endometriosi, aquest teixit es desenvolupa fora d’ell, com als ovaris, intestins, recte, bufeta o el revestiment de la zona pelviana.
No es coneixen les causes exactes de l’endometriosi, però, segons els especialistes, una de les opcions per les quals es pot produir és que quan una dona té el període es desenvolupa un flux retrògrad pel qual les cèl·lules, a través de les Trompes de Fal·lopi, poden tornar a la pelvis. Quan es troben allà, es fixen i es multipliquen causant l’endometriosi.
Símptomes de l’endometriosi
En alguns casos és possible que l’endometriosi no mostri cap classe de senyal, per la qual cosa pot ser difícil de diagnosticar. No obstant això, aquests són els símptomes més comuns:
Períodes menstruals amb molt de dolor: és un dels símptomes principals en aquesta afecció i apareix uns mesos després del primer període menstrual. Aquest dolor augmenta progressivament amb el pas del temps. Poden aparèixer abans del període menstrual i durar uns quants dies. També pots tenir dolor a la regió lumbar i a l’estómac.
Dolor en les relacions sexuals: el dolor pot aparèixer durant les relacions sexuals o després.
Sagnat uterí anòmal: en alguns casos es poden generar sagnats fora dels cicles. També pot ser que les menstruacions siguin més abundants.
Dolor en defecar i orinar: aquests símptomes se solen donar amb més freqüència abans o durant el període menstrual.
Endometriosi i fertilitat
Sovint l’endometriosi es descobreix quan no s’aconsegueix embaràs, i és que aquesta afecció està estretament relacionada amb la fertilitat. Això passa perquè l’endometriosi pot causar danys als òrgans del sistema reproductor femení, dificultant la concepció.
En general, l’endometriosi pot causar infertilitat per les raons següents:
L’efecte tòxic sobre els espermatozous i l’òvul, produït per l’augment de les cèl·lules que formen el sistema de defensa autoimmune.
Una alteració en la capacitat de la trompa de Fal·lopi per atrapar l’òvul quan aquest és expulsat de l’ovari.
Problemes endocrins i d’ovulació que produeixen alteracions en la qualitat ovàrica.
Com es pot detectar l’endometriosi?
Fa temps que intentes quedar-te embarassada i vols assegurar-te de si tens endometriosi? A Fertilab Barcelona fan una anàlisi completa de la teva salut endometrial, clau per ajudar-te a ser mare.
Aquesta anàlisi es tracta del test endometri, que només amb una mostra endometrial, et permet obtenir una millor comprensió de l’estat del teu endometri per millorar les teves probabilitats d’embaràs. En definitiva, es tracta d’una visió completa del teu endometri, cosa que pot ser clau per ajudar-te a convertir-te en mare.
Endometriosi: tractament per quedar-se embarassada
Si t’han detectat endometriosi, això no vol dir que hagis de renunciar a tenir un fill. I si no ho aconsegueixes de manera natural, pots recórrer a tècniques de reproducció assistida com les que t’ofereixen a Fertilab Barcelona.
Pots optar per la inseminació artificial o una estimulació ovàrica, però la tècnica que ofereix millors resultats és la fecundació in Vitro, ja que la malaltia pot afectar les trompes de Fal·lopi, sent aquesta, per tant, l’opció més adequada.
A més, aquest tractament de fertilitat també està indicat en dones amb endometriosi que han tingut diverses fallades prèvies mitjançant IA.
Per acabar, si la reserva ovàrica de la dona és baixa i l’endometriosi ha alterat la qualitat ovocitària, l’opció més indicada seria la de l’ovodonació i optar per recórrer als ovòcits d’una donant.
