El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat les bases del Pla integral de suport a les famílies 2017-2020. El programa s’ha elaborat a la Direcció General de Famílies a partir de les necessitats que han pogut detectar els diversos actors que interactuen amb els col·lectius vulnerables, com ara els ajuntaments o les entitats socials. El pla també s’ha basat en les actuacions que fan de forma transversal els diversos departaments del Govern. Aquesta recerca ha permès, segons l’executiu, identificar les necessitats socials i elaborar un diagnòstic de situació de les famílies. A partir d’un procés participatiu que ha comptat amb la col·laboració d’entitats i ens locals s’han detectat a través de 200 aportacions les necessitats prioritàries d’atenció a les famílies.
Així, les entitats socials que atenen famílies han subratllat que un cop cobertes les seves necessitats bàsiques “és prioritari” atendre’n les necessitats específiques, com ara les qüestions relacionades amb la salut mental o amb les persones dependents (un 26%), amb el suport a la criança (un 22%) i amb les dificultats de conciliació (un 19%).
De la seva banda, els ajuntaments han detectat que la necessitat “prioritària” és el suport en situacions clau del cicle vital (26%), seguida de l’atenció a necessitats específiques (22%) i del suport a la criança (21%).
El pla s’ha presentat aquest dijous a l’Observatori de la Família, i la setmana passada, a la Comissió Interdepartamental de Suport a les Famílies, on hi ha representats tots els departaments de la Generalitat.
Des del Govern s’indica que la importància del nou pla integral és que “s’ha obert a la societat civil i als ens locals” i ha fet èmfasi en la necessitat de concebre l’acció social centrada en les famílies, entenent-les com a part de la solució en diversos aspectes.
El pla substituirà el vigent II Pla integral de suport a les famílies de 2012-2016.
Font: ANC
Foto: Foter.com