Amb el nom ‘Ara és demà’, el Consell Escolar de Catalunya dóna el toc d’inici a un debat participatiu obert a les més de 100.000 persones que conformen la comunitat educativa. Cinc experts elaboraran les ponències d’inici sense autolimitacions econòmiques ni normatives perquè a partir del novembre, el mateix CEC les analitzi i en paral·lel, s’hi puguin fer aportacions a través d’una plataforma en línia. L’objectiu és tenir enllestit el document el juny vinent. La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, justifica aquest encàrrec a un òrgan transversal com el CEC perquè ”la viabilitat del sistema educatiu només és garantida si hi ha ampli consens”. En la presentació d’aquesta reflexió, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat que en la construcció d’un nou estat l’"educació és una biga mestra" i ha reivindicat les mobilitzacions sobiranistes dels últims anys com un dels "moviments pedagògics, de l’educació, més exemplars que hi pot haver Europa: en cinc anys seguits, milions de persones mobilitzades, cap mal mot, ni un sol vidre trencat ni pràcticament un paper a terra".
Per tal de donar resposta als principals reptes de futur del sistema educatiu a Catalunya i avançar en qualitat i equitat, el Consell Escolar de Catalunya (CEC) ha iniciat un debat participatiu, complint així l’encàrrec fet per la consellera d’Ensenyament i que s’ha fet públic aquest dilluns al vespre. En l’acte, Ruiz ha desitjat que el debat sigui "intens, ferm en els propòsits i objectius, obert, franc, lluny d’apriorismes i que compti amb l’experiència i coneixement de tots els actors educatius".
El president del CEC, Lluís Font, ha explicat que el punt de partida per a la reflexió seran cinc ponències elaborades per experts en educació sobre els pilars i l’arquitectura del sistema, els centres, els alumnes; els professors i els principis inspiradors i el paper de la família. "Volem una reflexió en gran, profunda, que sigui inspiradora i que els ponents ens ajudin a pensar amb ambició de país i d’educació", ha afirmat Font. Les ponències s’han encarregat sense cap tipus de limitació normativa ni econòmica per "afrontar el futur tal com ens agradaria que fos" i evitar "una autocensura restrictiva" en detriment d’una "reflexió rica", ha puntualitzat Font.
Francesc Pedró, catedràtic de la UPF i expert de la UNESCO, ha pronunciat la primera ponència del debat en l’acte d’aquest dilluns. Els catedràtics de la UB Joan Mateo i Miquel Martínez; la catedràtica de la UAB Neus Sanmartí i el mateix Lluís Font són els altres experts a qui s’han encarregat les ponències. "Que el sistema educatiu se sotmeti a debat és la principal notícia", ha celebrat a l’inici de la ponència Pedró.
El CEC començarà a debatre a partir del novembre i s’obrirà a mestres, professors, famílies, alumnes, regidors d’educació, entitats i altres actors. És a dir, a tota la comunitat educativa, que podrà fer arribar els comentaris a través d’una plataforma online. Així, es recolliran les múltiples percepcions, visions i interpretacions que es completaran amb jornades monogràfiques d’experts internacionals on també es difondran bones pràctiques dels centres catalans. Es calcula que el document final estarà enllestit el juny de 2017 per fer-lo arribar a la consellera.
Un debat que superi la "cotilla" de la normativa espanyola
Ruiz espera que el debat "pugui anar més enllà de l’arquitectura actual del sistema que marca la normativa espanyola i dels debats educatius espanyols, molt allunyats dels que estem tenint aquí a Catalunya". En la mateixa línia s’ha pronunciat Puigdemont, que ha afirmat que Catalunya es troba "dins una cotilla" perquè "l’estat espanyol marca tota l’estructura del sistema educatiu, amb una LOMCE aprovada sense cap mena de consens i uns posicionaments pedagògics que no compartim". Puigdemont ha assegurat que Catalunya té "la voluntat d’aprofitar" l’"onada de canvi" que s’està produint actualment en els models pedagògics i educatius.
Puigdemont ha assenyalat que l’educació ha d’estar "a primera línia" en "la construcció d’un país més just, equitatiu i culte". "Per aconseguir que la biga mestra aguanti l’edifici, és important saber d’on venim, què tenim i cap a on anem", ha subratllat. Amb una referència a la qüestió de confiança que va superar la setmana passada, el president de la Generalitat també ha demanat "una cadena de confiances en l’educació", de "mirades diverses, algunes llunyanes, però amb un esforç de confluència".
Font: ACN
Foto: Phil Roeder via Foter.com / CC BY