L’urbanisme de les ciutats, és respectuós amb les dones i la infància amb discapacitat? I amb les dones que exerceixen la tasca de cures o que tenen a càrrec seu a persones amb discapacitat?
Des d’ECOM intentaran resoldre algunes d’aquestes preguntes durant la 3a edició del projecte ‘Ciutat Viva-Regenerem’, un cicle que durarà tot aquest mes de novembre i que enguany posa el focus en dues realitats. D’una banda, en el fet que en els processos de transformació urbana “manca una mirada de gènere interseccional”, per tal de facilitar la participació en aquests processos de les dones amb discapacitat, segons apunta l’entitat. I de l’altra, en la necessitat d’incorporar la infància en els processos de millora de l’accessibilitat dels entorns, ja que fins ara només s’ha tingut en compte la perspectiva de les persones adultes i “això està generant una desigualtat per edat”, denuncien.
El cicle, que s’impartirà en línia cada dimecres del mes de novembre a la tarda, té l’objectiu de continuar promovent i fent visible el paper de les dones amb discapacitat, així com de les dones dels entorns de cures del col·lectiu. Així, amb aquest cicle es pretén potenciar iniciatives de transformació urbana, “per avançar cap a municipis socialment més justos, sostenibles i igualitaris”, asseguren des d’ECOM, fent-ho sota els principis de l’urbanisme feminista i l’empoderament de les dones i nenes amb discapacitat.
Des de l’entitat posen de manifest que habitualment són les dones les que assumeixen les tasques de cures, la qual cosa fa que, si les metodologies de treball a les entitats o els processos de participació ciutadana no tenen en compte l’ètica de les cures, aquestes dones “acaben no estant presents als espais de presa de decisió i queden invisibilitzades doblement: per no ser-hi i per no quedar reflectides les seves necessitats i demandes a les polítiques urbanes, cosa que nega per partida doble els seus drets”, alerten.
Per abordar tots aquests reptes, el cicle comptarà amb una xerrada a càrrec de la cooperativa Fil a l’agulla, sobre perspectiva de gènere en l’activisme i els processos de transformació social. D’altra banda, el cicle també vol abordar les necessitats no cobertes dels infants i joves amb discapacitat, pel que fa a l’accessibilitat dels entorns quotidians i serveis públics que fan servir aquest col·lectiu. Així, es crearà un grup de treball virtual per detectar quines són les necessitats i reptes, i també es realitzarà una taula rodona per tractar les estratègies per aconseguir la inclusió dels infants per generar els canvis que necessiten i en la garantia del dret a l’accessibilitat.
Font: AMIC | Social.cat