La seua celebració s’ha realitzat de forma continuada des de 1885, si bé els seus antecedents documentals es remunten a l’any 1866. El novembre de 2001, la Cavalcada de Reis Mags d’Alcoi va merèixer la declaració de Festa d’Interès Turístic Nacional.
Actualment, de la seua organització s’ocupa la Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Alcoi, en col·laboració amb l’Associació de Sant Jordi. En la Cavalcada participen més de mil alcoians i alcoianes: patges i porta torxes, servidors i escortes; carros engalanats i carrosses; les bandes de música locals i els grups de danses ‘Carrascal’ i ‘Sant Jordi’. Tots hi coneixen el seu paper i uneixen el seu esforç per a donar calor i brillantor a la visita de Melcior, Gaspar i Baltasar, que avancen amb sumptuositat damunt elegants camells. Ells són el centre de l’atenció de milers de mirades i a ells s’acosten els més menuts per a rebre una carícia o un bes. La llum de les torxes contribueix a dotar de màgia aquest espectacle visual que s’enriqueix i guanya en sumptuositat amb melodies musicals escrites per a l’ocasió, que interpreten les quatre bandes de la localitat (‘Corporació Musical Primitiva’, ‘Societat Música Nova’, ‘Unió Musical’, ‘AM Serpis’ i diferents agrupacions de dolçaines i tabals. Una legió de patges, són els encarregats de dur als xiquets els seus regals. I per a això fan servir llargues escales de mà amb les quals pugen als balcons de les cases. Centenars de paquets ordenats als camions que van darrere de la comitiva, són distribuïts entre els destinataris.
El seguici dels Reis arriba a la Plaça i els Sobirans baixen de les seues cavalcadures i caminen cap al Naixement. El moment de l’Adoració al Jesuset s’adorna amb l’efecte de les bengales distribuïdes entre el públic, i l’acte és solemnitzat amb focs d’artifici i efectes de megafonia amb la interpretació del ‘Mesías’ de Haendel.
Comença a les 18.00 h des de la zona alta de la població, i recorre els carrers del Camí, Sant Nicolau i la plaça d’Espanya on s’efectua un parèntesi en el recorregut per a dur a terme l’Adoració (Entre les 20.00 h i les 21 h aproximadament). Una vegada acabada, i després del castell de focs artificials, la comitiva continua el seu recorregut pels carrers de Sant Llorenç fins al País Valencià.
Més informació a www.alcoi.org »
