Les cuques de llum són en realitat escarabats, pertanyents a la família Lampyridae. Existeixen al voltant de 2.000 espècies diferents de cuques de llum a tot el món. Aquestes espècies varien en grandària, forma, color i comportament.
Aquests animals, similars als escarabats tenen moltes curiositats que potser no coneixes. Aquestes són algunes d’elles.
- Les cuques de llum utilitzen una reacció química anomenada bioluminescència per a produir llum. Aquesta reacció implica la producció d’un enzim anomenat luciferasa que interactua amb una molècula anomenada luciferina per a produir llum.
- Generalment, són els mascles els qui s’il·luminen per a atreure a les seves parelles. Les femelles ho fan si hi ha algun mascle que els agrada.
- També poden usar les llums per a espantar els seus depredadors.
- Cada espècie de cuca de llum té un patró de llum únic que fa servir per a atreure a la seva parella. Algunes espècies tenen patrons de llum intermitents, mentre que unes altres tenen patrons de llum constants.
- Les cuques de llum es troben a tot el món, però són més comunes a les regions tropicals i subtropicals. Sovint es troben en àrees boscoses i humides, on hi ha suficient matèria orgànica en descomposició per a proporcionar-les un hàbitat adequat.
- Les larves de les cuques de llum s’alimenten de caragols i llimacs.
- Les cuques de llum adultes no mengen, la seva única funció és reproduir-se.
- L’esperança de vida de les cuques de llum és tan sols d’unes poques setmanes.
- En algunes cultures, les cuques de llum es consideren un símbol d’amor i esperança.
- Les cuques de llum són sensibles a la contaminació lumínica, per tant, l’ús excessiu de llums artificials a les ciutats, les perjudica.
- Les cuques de llum són verinoses, perquè en veure’s atacades comencen un procés de sagnat mitjançant el qual alliberen una substància química de sabor amarg. Aquest component és mortal per a petits vertebrats com a sargantanes i ocells, i encara que no són mortals per als humans, sí que els pot portar conseqüències greus.
- Hi ha espècies de cuques de llum en la qual les femelles es mengen als mascles. Els atreuen amb les seves llums simulant estar llestes per a l’aparellament, i en acostar-se, se’ls mengen.
Eva Remolina | AMIC
