nines no només rosses amb ulls blaus...

Fills del cor.
ada_bcn
:: lleona
:: lleona
Entrades: 919
Membre des de: ds. gen. 01, 2011 7:51 pm

nines no només rosses amb ulls blaus...

EntradaAutor: ada_bcn » dv. maig 24, 2013 12:00 pm

Hola!

A la web de adoptiva estan fent un apartat nou sobre jocs multiculturals, está en construcció com sempre pero penso que l'apartat de nines ha quedat prou bé i volia compartir-ho amb vosaltres:

http://adoptivanet.info/encasa/ludoteca-muneca.php

A part ahir vaig comprartir un post molt interessant en l'apartat general però, com penso que l'hauria de llegir tot el món, el torno a posar aquí (ja que está relacionat) per si no ho heu vist a general:

¿Qué diferencia hay entre insultar a un niño porque es negro o porque es gordo?
http://madredemarte.wordpress.com/2013/ ... -es-gordo/

No puc deixar de compartir cada una de les paraules...
GironinaNovata
:: papallona
:: papallona
Entrades: 127
Membre des de: ds. abr. 20, 2013 5:07 pm
Ubicació: Girona

Re: nines no només rosses amb ulls blaus...

EntradaAutor: GironinaNovata » ds. maig 25, 2013 11:24 pm

No soc ni molt menys racista i penso que discrimar algu pel color de pell es totalment estúpid pero als gordos si sels discrimina tambe quan son adults per altres adults i molt sovint no els donen feina. Vivim en un món patètic que valora massa el físic!

Per cert, molt bon article ;)
ada_bcn
:: lleona
:: lleona
Entrades: 919
Membre des de: ds. gen. 01, 2011 7:51 pm

Re: nines no només rosses amb ulls blaus...

EntradaAutor: ada_bcn » dt. maig 28, 2013 8:39 am

És veritat que hi pot haver puntualment algún cas d'alguna persona que per ser grassa no se li doni una feina, especialment quan és de cara al públic, però (sense voler dir que això sigui menys greu, que ho és) discriminar algú per ser negre, magrebí, gintano, asiátic... és racisme.
Et puc assegurar que hi ha molt molt racisme aquí on vivim, molt... jo ho he viscut moltes vegades, desde que el nen negre/magrebí/mestís... és le que sempre se les carrega per coses que passen al parc o a l'escola quan ni tant sols estava aprop, pares/mares/avis/avies que es creuen amb dret a cridar/castigar/apartar un nen negre de la resta quan no ho farien amb un de blanc, pares/mares que aparten als seus fills del meu pq no hi jugui, inclús violencia física (al meu fill l'han agafat pel coll de la samarreta, un cop un avi li va donar una patada per apartar-lo, etc...) i estic parlant d'un nen que llavors tenia 3-4 anys. Quan en tingui 15 què passarà?
Diuen que nosaltres, esl pares blancs de nens d'altres races, blanquejem als nens, però en el meu cas no és veritat, la mayoria de cops ell em moroquitza... i et puc assegurar que la gent no em tracta igual. http://alkafala.wordpress.com/2012/02/10/me-moroquizo/
Al meu fill a l'escola li han dit desde negritu, cosa que se soluciona dient-los com es diu i tallant el tema si saps el que fas i sino saps el que fas (el tema professors és per escriure un llibre) s'empitjora, a negre de merda, no juguis amb la pilota que l'embrutes, estàs brut, color merda, amb tu no vull jugar que fas fàstic... P3. No és comparable a altres paraules que es puguin dir, i a més no té cap tipus de justificació amb coses que hagin pogut passar abans (que per cert, no han passat els insults els rep pq si). I no ens victimitzo, és que les coses són així...
Avatar de l’usuari
melela
:: cèrvol
:: cèrvol
Entrades: 553
Membre des de: dc. ago. 12, 2009 12:30 pm
Ubicació: Sant Cugat

Re: nines no només rosses amb ulls blaus...

EntradaAutor: melela » dt. maig 28, 2013 10:49 am

ada_bcn ha escrit:Al meu fill a l'escola li han dit desde negritu, cosa que se soluciona dient-los com es diu i tallant el tema si saps el que fas i sino saps el que fas (el tema professors és per escriure un llibre) s'empitjora, a negre de merda, no juguis amb la pilota que l'embrutes, estàs brut, color merda, amb tu no vull jugar que fas fàstic... P3. No és comparable a altres paraules que es puguin dir, i a més no té cap tipus de justificació amb coses que hagin pogut passar abans (que per cert, no han passat els insults els rep pq si). I no ens victimitzo, és que les coses són així...

Ada, el que expliques em fa pujar les llàgrimes alls ulls. La cosa pitjor és que un nen de P3 ni s'ho somiaria d'insultar així un altre nen, si no fos perquè l'ha sentit en algun lloc (evidentment a casa seva...).

La gràcia dels nens és que espontàniament els nens NI S'ADONEN de les diferències en l'aspecte, que sigui el color de la pell, dels ulls, si ets alt o baix o gras o prim... A la llar de la meva filla va arribar fa pocs mesos un nen d'origen africana; jo no el conec directament perquè està a una altra classe (de P1, la meva fa P2). Vaig preguntar a la meva filla "Aquest nen és nou, oi? Com es diu?" i ella no em va contestar "Quin nen, el de la pell negra?", si no em va preguntar "Quin nen, el de la samarreta groga?"!!! Som nosaltres adults que condicionem els nens quan remarquem aquestes diferències i els imposem els nostres esquemes mentals.

Ada, perdona'm perquè sóc estrangera i el català no és el meu idioma natiu. Quina és l'expressió correcta per definir el color de la pell sense ofendre? Per exemple, en italià el correcte és dir "nero", que és com "black" en anglès, o "persona di colore"; una manera afectuosa de dir-ho, sobre tot amb nens, és "cioccolatino" ("xocolatina"); però si diem "negro" sona com "nigger" i és molt ofensiu. T'agrairia que m'ajudessis a fer servir les paraules correctes en català i potser també en castellà ;-) Merci guapa!
Imatge
Imatge
Avatar de l’usuari
Raqueleta
:: dinosaure
Entrades: 8593
Membre des de: dt. juny 09, 2009 5:58 pm

Re: nines no només rosses amb ulls blaus...

EntradaAutor: Raqueleta » dt. maig 28, 2013 11:17 am

Jo crec que sí, a totes les cases i escoles hi hauria d'haver nines d'altres colors. A casa meva hi ha un nino negre (meu! l'Hamidou, tot i que la nena i son pare li han canviat el nom) i ella també té una nina negra.
Crec que és veritat el que diu la Melela, si un nen petit diu coses així és perquè les ha sentit a casa, sinó no li surt instintivament. La Clara sí que quan va ser conscient de les diferències de pell va dir que una noia era marró, però va ser amb sorpresa, res més. En aquell moment li vam explicar que hi ha molts colors de pell i ja no ha comentat res més. Per sort per a ella, a casa no sent segons quines coses, així que no dirà mai (espero!) res ofensiu.

Ada, et demano el mateix que la Melela tot i que jo sí domino el català i el castellà, és ofensiu dir que una persona és "negra"? Per a mi és més descriptiu que ofensiu, de fet, dir "persona de color" em sembla un eufemisme, persones de color ho som tots, només que alguns som de color blanc, altres de color negre, altres de color groguenc, altres de color marró. Però clar, parlo sense haver-ho viscut en la meva pell, no sé si simplement "negre" (amb un to de veu normal, sense que vagi seguit d'un qualificatiu tipus "de merda") pot ofendre o no, seria millor parlar de "persona de raça negra"? No vull que mai ningú se senti ofès perquè jo, per desconeixement, faci servir una expressió que pugui ser ofensiva. I tampoc no voldria que parlant amb la Clara jo faci servir expressions (que seran les que ella farà servir després) que resultin ser ofensives i jo no ho sàpiga.

I el que expliques del teu fill fa posar els pèls de punta, suposo que quan t'hi trobes deu haver moment que et creix una ràbia de dins i moments en que et posaries a plorar. És terrible.
ada_bcn
:: lleona
:: lleona
Entrades: 919
Membre des de: ds. gen. 01, 2011 7:51 pm

Re: nines no només rosses amb ulls blaus...

EntradaAutor: ada_bcn » dt. maig 28, 2013 11:34 am

A mi negre em sembla bé, vull dir que ho prefereixo a "de color" evidentment no són negres són marrons, tampoc nosaltres som blancs, però el que em sembla malament és definir una persona pel seu color de pell... jo al meu fill quan li parlo d'un nen o persona adulta sigui de la raça que sigui (tampoc tinc problemes amb fer servir raça, "Entendemos la palabra raza como una constatación estadística de ciertos rasgos morfológicos comunes a un determinado grupo humano") no li dic "el negre", "la china", "els moros"... sino que els hi dic pel nom, cosa que a la gent li costa molt per cert... Hi hi torna a haver diferencia aquí, pq no sentiries a una mare dir a la fila per parlar a una altra d'una nena "la gorda", "la fea"... però si ho diuen si un nen es magrebí o chinés...

El que és despectiu és estar al parc i sentir "mires les mores allà xerrant sense vigilar els nens", moro/a, la paraula en si, no és un insult com tampoc ho és negre, però jo mai em referiria així a una persona, ho faria de la mateixa forma que ho faria si les dones fossin catalanes, blanques o sueques... diria senyores, i és una cosa que em surt de natural, no té res a veure amb el meu fill.

El problema de tot això, no é slo malament que em pugui sentir jo i l'estrés que em causi, el problema de tot això és lo malament que es pot sentir el meu fill i l'estrés que li causa. Per sort ho hem tallat pràcticament del tot, però el que és totalment desolador és que parlis amb mares marroquis al parc, els hi comentis i et diguin: si, es normal... a mi hijo también le pasa, i ho aumeixin com una cosa que no es pot canviar i de la que no es poden queixar a l'escola. De totes formes és una cosa que li passará a ell tota al vida així que li he d'ensenyar jo com afrontar-ho, jo contestaria i em rebotaria ¿però ho pot fer ell? s'ho pot pemetre? crec que no s'ho podrà permetre...

Per cert, les escoles haurien de tenir nines/os de tots els colors, posters de nens de tots els colors, ceres per pintar de tots els colors de pell, llibres i contes amb personatges de tots els colors i origens, etc... I no és així.
Avatar de l’usuari
melela
:: cèrvol
:: cèrvol
Entrades: 553
Membre des de: dc. ago. 12, 2009 12:30 pm
Ubicació: Sant Cugat

Re: nines no només rosses amb ulls blaus...

EntradaAutor: melela » dt. maig 28, 2013 11:46 am

Perdona Ada, potser m'he explicat malament. No et preguntava sobre les paraules correctes per poder-les fer servir per identificar una persona determinada, si no dins de converses com la que estem tenint ara.

Exactament com la meva filla no va fer servir el color de la pell per identificar un nen d'origen africana, jo tampoc em refereixo MAI a una persona pel seu color / la seva raça: el xinès, els moros etc. són paraules que no fem servir a casa nostra. Si no acostumo a dir "mira què guapa aquesta nena catalana", tampoc no dic "mira que guapa aquesta nena africana/xinesa/marroquina". Però si parlo de la discriminació i del racisme, com estem fent ara, no vull insultar un nen com el teu fill o les seves famílies fent servir les paraules equivocades. Espero que hagi quedat més clar ara.
Imatge
Imatge
Avatar de l’usuari
Raqueleta
:: dinosaure
Entrades: 8593
Membre des de: dt. juny 09, 2009 5:58 pm

Re: nines no només rosses amb ulls blaus...

EntradaAutor: Raqueleta » dt. maig 28, 2013 11:52 am

Sí, tens raó, ho haurien de tenir. Nosaltres a casa li hem comprat un conte on són molts contes de nens de tot el món i té uns quants contes on apareixen nens de diferents races, però sí que seria convenient que a les escoles això fos un imprescindible, sobretot ara que a les aules hi ha tanta barreja de races.

I està clar que cal lluitar contra tot això i donar armes als fills per a saber lluitar ells també quan siguin més gran, és una pena que alguns es quedin amb "no s'hi pot fer res"...
ada_bcn
:: lleona
:: lleona
Entrades: 919
Membre des de: ds. gen. 01, 2011 7:51 pm

Re: nines no només rosses amb ulls blaus...

EntradaAutor: ada_bcn » dt. maig 28, 2013 12:50 pm

T'he entés Melela, però suposo que ho hauries de preguntar a algú que fos negre... A mi negre no em molesta, em molesta "morenitu". Jo els que conec es diuen negres i també els magrebins es diuen moro, però jo la paraula moro no la faig servir per referir-me a algú magrebí.
El meu fill no és negre, és mestís, i quan parlo amb ell li dic així, que és mestís però ja em va dir un dia l'any passat (quan en tenia 4 acabats de fer) que "encara que sigui de color marró la gent em veu negre" i bé negre és una paraula que fem servir normalment. No m'agrada utilitzar la paraula "africà" que és la que li van ensenyar a ell l'any passat a l'escola perque dels 4 amics negres que tinc només un és africà i parlo al meu fill sempre del país d'origen no de l'africa com un país o algo així tant genreal, els meus altres amics, un és catala i els altres dos francesos, segur que tenen abantpassats african però ells no els coneixen i ni tants sols han estat mai a l'àfrica.
Avatar de l’usuari
melela
:: cèrvol
:: cèrvol
Entrades: 553
Membre des de: dc. ago. 12, 2009 12:30 pm
Ubicació: Sant Cugat

Re: nines no només rosses amb ulls blaus...

EntradaAutor: melela » dt. maig 28, 2013 1:17 pm

Gràcies Ada, tot això que expliques és molt útil. Me'n recordaré :-)
Imatge
Imatge
Lau
:: poltre
:: poltre
Entrades: 627
Membre des de: dc. nov. 11, 2009 4:27 pm

Re: nines no només rosses amb ulls blaus...

EntradaAutor: Lau » dt. maig 28, 2013 3:14 pm

El meu fill també és negre. Negre negre... bé, marró!! però clar... és una persona negra.

A casa utilitzem la paraula negre de tan en tan, perquè dir negre a un negre no és dolent, si la paraula és dita amb coherència, per exemple.... l'altre dia el meu fill m'explicava una cosa d'un nen del parc... li vaig demanar de qui em parlava i em va contestar... del negre mama!

El meu nebot ara s'ha acostumat a que quan es troben, li diu "hola negrito"... el seu pare l'altre dia li va donar el toque després de dir-ho... i em diu, "no li pot dir oi? o si?"... clar, la meva resposta va ser... home, com a norma no. El nen té un nom i cal dir-lo pel seu nom...
ada_bcn
:: lleona
:: lleona
Entrades: 919
Membre des de: ds. gen. 01, 2011 7:51 pm

Re: nines no només rosses amb ulls blaus...

EntradaAutor: ada_bcn » dg. juny 09, 2013 10:06 am

http://elpais.com/elpais/2013/06/07/gen ... 54389.html

“No soy de color, yo soy negra”


La primera ministra negra en la historia de Italia hace oídos sordos a los ataques racistas de la Liga Norte y mantiene su objetivo: "Demostrar que los inmigrantes pueden salir adelante”

Hija de padre polígamo y con 38 hermanos en el Congo, pasó de vivir sin papeles a ser una oculista titulada en Roma
ada_bcn
:: lleona
:: lleona
Entrades: 919
Membre des de: ds. gen. 01, 2011 7:51 pm

Re: nines no només rosses amb ulls blaus...

EntradaAutor: ada_bcn » dg. juny 09, 2013 12:06 pm

Este fin de semana se ha realizado en Vigo una jornada organizada por Manaia titulada "La escuela tropieza con la adopción". El tema de la adopción y la escuela es uno de los temas que se tratan en muchas sesiones postadoptivas (en la agenda de la web podéis ir encontrando distintas jornadas que se van realizando en toda spain) ya que es un tema que preocupa mucho a los padres, y también a algunos de los profesores que se dan cuenta que no han tenido una formación específica para afrontar problemáticas que pueden aparecer en el aula referentes a la adopción de alguno de sus alumnos o a su origen.

En este post nos interesa tratar no el tema de la adopción sino el de las diferencias raciales o culturales que se presentan en el aula, tanto de niños y niñas adoptados como de niños y niñas cuyos padres son de origen extranjero o han inmigrado desde otro país.

http://adoptivanet.blogspot.com.es/2013 ... ion-y.html
ada_bcn
:: lleona
:: lleona
Entrades: 919
Membre des de: ds. gen. 01, 2011 7:51 pm

Re: nines no només rosses amb ulls blaus...

EntradaAutor: ada_bcn » dc. juny 12, 2013 11:36 am

¿Hay racismo en la escuela? ¿Existe la discriminación dentro del aula? ¿Qué papel tiene el maestro o educador? Sobre la cuestión del racismo en la escuela, este depende mucho de la edad del niño o niña y del entorno familiar en que se desenvuelve. En los primeros años, el niño o niña sólo entiende que el resto son sus amigos y amigas si no pegan, si juegan juntos, si se dejan los juguetes o si saben compartir el material de uso común en el aula, sin importarles ni raza ni religión ni cultura diferentes. Eso no quiere decir que no vean que hay niños o niñas con otros tono de piel distinto, con formas de vestir o peinarse diferentes, que hablan otros idiomas, que comen otro tipo de desayuno... Lo ven pero a ello no asocian ningún prejuicio si no se les inculca.

El maestro o maestra en el aula realiza esta misma función de referencia. Su papel es fundamental pues serán él o ella los encargados de modificar esa conducta o mejor, de prevenirla antes de su aparición.

http://adoptivanet.info/encasa/escuela- ... encias.php
Avatar de l’usuari
cuqueta
:: dragona
:: dragona
Entrades: 4991
Membre des de: dg. ago. 05, 2007 12:04 pm
Ubicació: Ja som 4!!! Quina felicitat!!!!
Contacta:

Re: nines no només rosses amb ulls blaus...

EntradaAutor: cuqueta » dj. jul. 11, 2013 12:21 pm

Hola guapes, estic d'acord amb tot el que dieu, només volia fer una puntualització, i es que a vegades els nens diuen les paraules "moro", "negrito"...i d'altres per l'estil :ufs: perquè les senten a dir als seus companys/amics del col·le, no perquè les diguin a casa seva, el meu fill a vegades m'explica coses de nens i nenes de la seva classe i les utilitza i a mi no m'agrada, intento corretgir-lo i si algún dia les sent en públic em fa sentir molt malament, però com que les sent a tothora les continua utilitzant, esta clar que sempre li quedarà alguna cosa si a casa li diem que no és correcte, però del tot és molt difícil d'eliminar.
Em fa molta ràbia que la gent discrimini tant en negatiu, com en el vostre cas, com en positiu. Tinc dos fills, el gran és castany amb els ulls marrons i el petit ros amb els ulls blaus, i no sabeu el que m'arriba a molestar que li diguin les mil moneries al petit només perquè té aquestes característiques físiques, no m'agrada gens, i sobretot em sap molt de greu quan hi ha el meu fill gran present i a ell no li diuen res :ufs: :ufs:
Imatge
Ieiiiiiiiiiiiiiii que m'estic fent molt gran viewtopic.php?f=35&t=8514
Cuquet, hem fet tetilla juntets durant 15 mesos!!!
Imatge
ImatgeImatgeImatgeImatgeImatgeImatgeImatgeImatgeImatgeImatge
Imatge
ada_bcn
:: lleona
:: lleona
Entrades: 919
Membre des de: ds. gen. 01, 2011 7:51 pm

Re: nines no només rosses amb ulls blaus...

EntradaAutor: ada_bcn » dc. jul. 17, 2013 1:39 pm

si... si jo també em queixo de l'escola...
ada_bcn
:: lleona
:: lleona
Entrades: 919
Membre des de: ds. gen. 01, 2011 7:51 pm

Re: nines no només rosses amb ulls blaus...

EntradaAutor: ada_bcn » dg. oct. 13, 2013 4:16 pm

Bé, que també estan bé les coses de jocs per nens petits, per treballar la psicomotricitat fina sobretot que hi ha a la web, surten personatjes de diferents races, i la caixa de color de "colors pell", hi ha 12 tons de color pell diferents amb llapissos de fusta
http://adoptivanet.info/encasa/ludoteca ... fantil.php
ada_bcn
:: lleona
:: lleona
Entrades: 919
Membre des de: ds. gen. 01, 2011 7:51 pm

Re: nines no només rosses amb ulls blaus...

EntradaAutor: ada_bcn » dg. nov. 03, 2013 5:51 pm

Seguint amb el tema de color pell o carn, hi ha unes capses de colors o ceres de color carn, tenen diferents tons de color carn, Crayola que té 8 tons diferents i Lyra que en té 12. Els de Lyra són de fusta extraamples pq els puguin agafar millor els petits i estan fets amb fustes de boscos que no danyen el medi ambient... són una mica cars pel meu gust, el meu fill només fa servir els llapissos per tocar el tambor. Les ceres de Crayola són més baratetes. Us deixo l'enllaç on els podeu veure: http://adoptivanet.info/encasa/ludoteca ... fantil.php
Abans al Lau tenia les ceres al seu blog i es podien comprar, no sé si encara ho fa pq fa dos anys d'això... eren molt difícils, sino imposible de trobar per aquí.
ada_bcn
:: lleona
:: lleona
Entrades: 919
Membre des de: ds. gen. 01, 2011 7:51 pm

Re: nines no només rosses amb ulls blaus...

EntradaAutor: ada_bcn » dg. nov. 03, 2013 5:53 pm

Jo no us enganyaré... no els he comprat pq amb el trasto aquest és tirar els diners, tinc diferents colors i segons com pintem o a qui fem servoir un o un altre, sense dir-li color carn 8o si... depen del dia), però no estaria mal que arribés a l'escola... el meu fill es pinta de color rosa...

Torna a “Adopcions i acolliments”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 2 visitants

Membre de l'AMIC Control OJD Nielsen Hosting i Dominis.cat a CAT1.NET

Actualitat ::