pa de motlle
pa de motlle
de pa de motlle n'hi ha mil i una versions ja que és un pa lleugerament enriquit i les combinacions són infinites (enriquit només amb llet, només amb mantega, amb mantega i sucre, o tot junt...i en diferents proporcions!)
un cop trobes la combinació que més t'agrada també el pots variar canviant farines (per exemple meitat blanca meitat integral) afegint-li llavors, etc.
us poso uns quants exemples de receptes de pa de motlle:
PA DE MOTLLE ANGLÈS
(porta un 5% de greix i un 4% de sucre)
250 gr farina de força
250 gr farina fluixa
350 ml llet
25 gr mantega
20 gr sucre
10 gr sal
10 gr llevat fresc
PAIN DE MIE FRANCÈS
(porta un 10% de greix i un 5% de sucre)
500 gr farina força
200 ml aigua
100 ml llet
50 gr mantega
25 gr sucre
10 gr sal
10 gr llevat fresc
un de molt poc enriquit:
(un 2% de greix)
500 gr farina força
300 ml aigua
50 ml llet
10 gr mantega
10 gr sal
10 gr llevat fresc
i un de molt enriquit:
(un 10% de greix i un 10% de sucre)
500 gr farina força
250 ml llet
50 gr mantega
50 gr sucre
10 gr sal
10 gr llevat fresc
PROCEDIMENT
- unir tots els ingredients i amassar
- deixar fermentar ben tapat fins que gairebé hagi doblat el seu tamany
- desgasificar (amassar una mica per treure-li totes les bombolles) donar formar i col·locar en un motlle
- deixar fermentar fins que gairebé dobli el seu tamany i coure al forn 190ºC uns 35-45 minuts
aquí un vídeo per veure com donar-li forma:
i unes fotos del pa acabat:
us animeu a provar-lo?
i les que ja en feu, compartiu la recepta?
un cop trobes la combinació que més t'agrada també el pots variar canviant farines (per exemple meitat blanca meitat integral) afegint-li llavors, etc.
us poso uns quants exemples de receptes de pa de motlle:
PA DE MOTLLE ANGLÈS
(porta un 5% de greix i un 4% de sucre)
250 gr farina de força
250 gr farina fluixa
350 ml llet
25 gr mantega
20 gr sucre
10 gr sal
10 gr llevat fresc
PAIN DE MIE FRANCÈS
(porta un 10% de greix i un 5% de sucre)
500 gr farina força
200 ml aigua
100 ml llet
50 gr mantega
25 gr sucre
10 gr sal
10 gr llevat fresc
un de molt poc enriquit:
(un 2% de greix)
500 gr farina força
300 ml aigua
50 ml llet
10 gr mantega
10 gr sal
10 gr llevat fresc
i un de molt enriquit:
(un 10% de greix i un 10% de sucre)
500 gr farina força
250 ml llet
50 gr mantega
50 gr sucre
10 gr sal
10 gr llevat fresc
PROCEDIMENT
- unir tots els ingredients i amassar
- deixar fermentar ben tapat fins que gairebé hagi doblat el seu tamany
- desgasificar (amassar una mica per treure-li totes les bombolles) donar formar i col·locar en un motlle
- deixar fermentar fins que gairebé dobli el seu tamany i coure al forn 190ºC uns 35-45 minuts
aquí un vídeo per veure com donar-li forma:
i unes fotos del pa acabat:
us animeu a provar-lo?
i les que ja en feu, compartiu la recepta?
ametista l’ha editat per darrera vegada el dia: ds. jul. 14, 2012 3:42 pm, en total s’ha editat 3 vegades.
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Re: pa de motlle
Hola
jo tinc un dubte.
Només he fet pa de motlle a la panificadora però ara la tinc "castigada" a l'armari i prefereixo fer el pa al forn.
Suposo que existeixen motllos específics per fer el pa de motllo, però... els típics motllos metàlics de plum-cake serveixen? i després podré treure el pa d'allà dins?
Jo la recepta que feia era posant tot llet enlloc d'aigua i una mica de sucre (un parell de cullerades de postre). Ara ho faig amb "llet" de soja, alguna marca d'aquestes espesses, tipus Alpro o la del Mercadona, i li dóna una textura semblant a la llet de vaca, i a més com que aquestes llets ja són dolces no li poso sucre extra.
jo tinc un dubte.
Només he fet pa de motlle a la panificadora però ara la tinc "castigada" a l'armari i prefereixo fer el pa al forn.
Suposo que existeixen motllos específics per fer el pa de motllo, però... els típics motllos metàlics de plum-cake serveixen? i després podré treure el pa d'allà dins?
Jo la recepta que feia era posant tot llet enlloc d'aigua i una mica de sucre (un parell de cullerades de postre). Ara ho faig amb "llet" de soja, alguna marca d'aquestes espesses, tipus Alpro o la del Mercadona, i li dóna una textura semblant a la llet de vaca, i a més com que aquestes llets ja són dolces no li poso sucre extra.
Re: pa de motlle
I aquesta forma tant xula que té ?? Que tens un motllo especial?
Per cert les receptes totes genials
Per cert les receptes totes genials
Vivint una vida d'aventura amb tres fills
Re: pa de motlle
no tinc cap motlle especial, no! faig servir els de plum-cake típics
suposadament amb engrasar-los bé abans de posar la massa n'hi ha prou però en tinc dos de petits metàl·lics que quan els faig servir per pa els poso una tira de paper vegetal (que cobreix el fons i els dos laterals més petits, per entendre'ns) per si a cas....
el de la foto el vaig fer amb un motlle de Lékué que la base és de ceràmica i els laterals de silicona i em vaig arriscar sense paper, només ben pintat amb oli amb un pinzell i va sortir bé! (però com que els laterals són de silicona vaig haver de posar els motlles metàl·lics un en cada lateral per fer tope perquè no s'abombés en excès el pa....o sigui que el motlle perfecte per fer pa de motlle no el trobo no )
suposadament amb engrasar-los bé abans de posar la massa n'hi ha prou però en tinc dos de petits metàl·lics que quan els faig servir per pa els poso una tira de paper vegetal (que cobreix el fons i els dos laterals més petits, per entendre'ns) per si a cas....
el de la foto el vaig fer amb un motlle de Lékué que la base és de ceràmica i els laterals de silicona i em vaig arriscar sense paper, només ben pintat amb oli amb un pinzell i va sortir bé! (però com que els laterals són de silicona vaig haver de posar els motlles metàl·lics un en cada lateral per fer tope perquè no s'abombés en excès el pa....o sigui que el motlle perfecte per fer pa de motlle no el trobo no )
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Re: pa de motlle
Molt interessant. I una pregunta d'ignorant... quants dies aguanta?
Re: pa de motlle
ametista ha escrit:no tinc cap motlle especial, no! faig servir els de plum-cake típics
suposadament amb engrasar-los bé abans de posar la massa n'hi ha prou però en tinc dos de petits metàl·lics que quan els faig servir per pa els poso una tira de paper vegetal (que cobreix el fons i els dos laterals més petits, per entendre'ns) per si a cas....
el de la foto el vaig fer amb un motlle de Lékué que la base és de ceràmica i els laterals de silicona i em vaig arriscar sense paper, només ben pintat amb oli amb un pinzell i va sortir bé! (però com que els laterals són de silicona vaig haver de posar els motlles metàl·lics un en cada lateral per fer tope perquè no s'abombés en excès el pa....o sigui que el motlle perfecte per fer pa de motlle no el trobo no )
Ahhh!!! Ok, doncs t'ha quedat espectacular!!
Vivint una vida d'aventura amb tres fills
Re: pa de motlle
Mmmm! Doncs tinc un motllo de plumcake, ho provaré!!! Ah! i fins on l'has d'omplir més o menys perquè després al pujar no es "desbordi" tot el pa? uns 3/4?
Re: pa de motlle
gràcies Nima!!
suposo que és que ja n'he fet uns quaaaaaaaaaaaants, i amb la pràctica...
els primers els abocava al motlle i a veure què sortia, ara ja li dono forma i això fa que creixi cap a on toca...ara que ho penso, a veure si busco un vídeo del format i el poso al principi
doncs ben bé no ho sé perquè a casa no dura gaire a més últimament ho congelo tot, en faig dos (per aprofitar el forn) els tallo a llesques i els congelo, així vaig treient segons necessito i sempre en tinc de totes maneres, si no el congeles dura uns quants dies bé ben tapadet, evidentment no com els industrials que estan súper-tous com el primer dia però força bé, i si són dels més enriquits va bé guardar-los a la nevera dins d'una bossa de plàstic ben tapats i aguanta més d'una setmana (jo això ara no ho faig perquè ens agraden més els poc enriquits però ho vaig fer quan provava diferents receptes i anava bé)
no cal que siguin 3/4, a vegades és menys...i ha de fermentar fins que sobresurti tot ell una mica
suposo que és que ja n'he fet uns quaaaaaaaaaaaants, i amb la pràctica...
els primers els abocava al motlle i a veure què sortia, ara ja li dono forma i això fa que creixi cap a on toca...ara que ho penso, a veure si busco un vídeo del format i el poso al principi
neuetes ha escrit:Molt interessant. I una pregunta d'ignorant... quants dies aguanta?
doncs ben bé no ho sé perquè a casa no dura gaire a més últimament ho congelo tot, en faig dos (per aprofitar el forn) els tallo a llesques i els congelo, així vaig treient segons necessito i sempre en tinc de totes maneres, si no el congeles dura uns quants dies bé ben tapadet, evidentment no com els industrials que estan súper-tous com el primer dia però força bé, i si són dels més enriquits va bé guardar-los a la nevera dins d'una bossa de plàstic ben tapats i aguanta més d'una setmana (jo això ara no ho faig perquè ens agraden més els poc enriquits però ho vaig fer quan provava diferents receptes i anava bé)
Ponioleta ha escrit:Mmmm! Doncs tinc un motllo de plumcake, ho provaré!!! Ah! i fins on l'has d'omplir més o menys perquè després al pujar no es "desbordi" tot el pa? uns 3/4?
no cal que siguin 3/4, a vegades és menys...i ha de fermentar fins que sobresurti tot ell una mica
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Re: pa de motlle
ostres quina pinta!!! aquesta me la guardo per fer-la el cap de setmana!!!!!!!!!!!!
Visita el meu Blog personal: http://lacasadelaia.blogspot.com.es/
Re: pa de motlle
Hola a totes,
Ametista ets un crack!! Tot el que he vist fet per ti és OLE!!!!
Jo tinc una panificadora i el que faig últimament és fer-hi la massa i llavors el faig al forn. També melmelades molt sovint.
Quan pugui, més aviat quan els nens em deixin, el provaré segur.
Gràcies per compartir la recepta!
Ametista ets un crack!! Tot el que he vist fet per ti és OLE!!!!
Jo tinc una panificadora i el que faig últimament és fer-hi la massa i llavors el faig al forn. També melmelades molt sovint.
Quan pugui, més aviat quan els nens em deixin, el provaré segur.
Gràcies per compartir la recepta!
kine l’ha editat per darrera vegada el dia: ds. ago. 11, 2012 1:41 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Re: pa de motlle
Ooooh!! Crec que ho provaré!! I per fermentar que ho deixeu tapat i ja esta?
Estem fent la manteta dels 100 desitjos, ens hi vols ajudar???
http://www.elfildenjan.blogspot.com
Fotopacte de panxulina: martabv, Naiff, tonamar, campanilla, maneta, xuxe, aRaSal, Mof, soleilua, nacristai, Hawi, Laida, Ninetaa, solet2, Peke25, Ada82, Ania, nuit
Re: pa de motlle
Tinc una recepta que faig tot sovint que s'assembla molt al pa de motlle francès que has posat, ametista! Després miraré si varien algunes quantitats. Per fer pans com els típics aquestst més foscos del nord d'Europa, em vaig comprar un parell de motlles de pa amb tapa, i van perfectes, per fer pa de motlle van genials! Sovint el que faig es posar llavors (sèsam, pipes de carbassa o gira-sol, rosella, etc) al damunt del pa abans d'enfornar-lo. Li dóna color, i a més, així segur no s'enganxa el pa a la tapa en cas que hagi pujat molt!
Re: pa de motlle
Si, nacristai. Jo el deixo tapat amb un drap de cuina dins el bol en un lloc tranquilet i sense corrent d'aire. I la segona pujada, un cop l'he passat al motlle on el couré, o bé el tapo amb la tapa del motlle o amb el mateix drap!
Re: pa de motlle
muc ja tardes a obrir un post d'aquests típics pans foscos del nord d'europaaaa!!!!!
ah i nacristai com t'ha dit la muc tapadet amb un drap i ja està! si resulta que hi ha corrent d'aire o veus que es fa una crosteta com resseca (que impedirà que creixi) llavors millor tapar amb film transparent en comptes del drap (parlo de la primera fermentació)
ah i nacristai com t'ha dit la muc tapadet amb un drap i ja està! si resulta que hi ha corrent d'aire o veus que es fa una crosteta com resseca (que impedirà que creixi) llavors millor tapar amb film transparent en comptes del drap (parlo de la primera fermentació)
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
- angelina
- :: dinosaure
- Entrades: 5461
- Membre des de: dc. març 25, 2009 12:37 pm
- Ubicació: Poitiers, FRANÇA
Re: pa de motlle
Al final el vaig fer! pero no vaig fer foto pq no el trovaba gaire bonic, pero en realitat era bonissim! al congelador en queden dues llesquetes aixi que ja estic mirant aviam quina altre recepta xula trobo!!! :) per anar variant ersl esmorzars i berenars de tant en tant!!
PER VEURE ELS NOSTES POSTS CLICKEU AL TICKER:
Walid Hem fet teta durant 1.043 dies (del 12/08/2009 al 19/06/2012)
Inès Hem fet teta durant 497 dies (des del 14/02/2011 al 25/06/22012)
El blog de la mama: http://man-smanetes.blogspot.com
WALID & INÈS
Walid Hem fet teta durant 1.043 dies (del 12/08/2009 al 19/06/2012)
Inès Hem fet teta durant 497 dies (des del 14/02/2011 al 25/06/22012)
El blog de la mama: http://man-smanetes.blogspot.com
WALID & INÈS
- angelina
- :: dinosaure
- Entrades: 5461
- Membre des de: dc. març 25, 2009 12:37 pm
- Ubicació: Poitiers, FRANÇA
Re: pa de motlle
sii i quan el trec q l'escalfo al forn i queda torradet el suco amb tomàquet o formatge o el q sigui i uff esq em menjaria totes les llesques q tinc en estock jajaja
PER VEURE ELS NOSTES POSTS CLICKEU AL TICKER:
Walid Hem fet teta durant 1.043 dies (del 12/08/2009 al 19/06/2012)
Inès Hem fet teta durant 497 dies (des del 14/02/2011 al 25/06/22012)
El blog de la mama: http://man-smanetes.blogspot.com
WALID & INÈS
Walid Hem fet teta durant 1.043 dies (del 12/08/2009 al 19/06/2012)
Inès Hem fet teta durant 497 dies (des del 14/02/2011 al 25/06/22012)
El blog de la mama: http://man-smanetes.blogspot.com
WALID & INÈS
Re: pa de motlle
angelina ha escrit:sii i quan el trec q l'escalfo al forn i queda torradet el suco amb tomàquet o formatge o el q sigui i uff esq em menjaria totes les llesques q tinc en estock jajaja
Jo des de que em faig pa molts dies esmorzo pa amb oli i sal (oli bo ). És que està tant bo que no cal posar-li res més
- angelina
- :: dinosaure
- Entrades: 5461
- Membre des de: dc. març 25, 2009 12:37 pm
- Ubicació: Poitiers, FRANÇA
Re: pa de motlle
JO quan em faig pà amb tomàquet tampoc m'hi poso res!!!!! jaja llàstima que aqui no tenen bons tomàquets per sopar!!!
PER VEURE ELS NOSTES POSTS CLICKEU AL TICKER:
Walid Hem fet teta durant 1.043 dies (del 12/08/2009 al 19/06/2012)
Inès Hem fet teta durant 497 dies (des del 14/02/2011 al 25/06/22012)
El blog de la mama: http://man-smanetes.blogspot.com
WALID & INÈS
Walid Hem fet teta durant 1.043 dies (del 12/08/2009 al 19/06/2012)
Inès Hem fet teta durant 497 dies (des del 14/02/2011 al 25/06/22012)
El blog de la mama: http://man-smanetes.blogspot.com
WALID & INÈS
Re: pa de motlle
Hola! Com que el pa de motlle s'ha acabat avui i no podia anar-ne a comprar, he decidit probar la recepta primera però sense sucre i amb oli.iva enlloc de mantega. Ha quedat molt bo!!
Qui està connectat
Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 1 visitant
Membre de l'AMIC | Control OJD Nielsen | Hosting i Dominis.cat a CAT1.NET |