80 escoles que pateixen segregació reclamen a les famílies dels seus barris que les visitin "sense prejudicis"

Tota l'actualitat a Socpetit i tots els vostres comentaris.
Avatar de l’usuari
Toni
:: dinosaure
Entrades: 6087
Membre des de: dc. abr. 23, 2003 12:23 pm
Ubicació: Bcn
Contacta:

80 escoles que pateixen segregació reclamen a les famílies dels seus barris que les visitin "sense prejudicis"

EntradaAutor: Toni » dj. feb. 22, 2024 11:38 am

"Som les escoles 'sense veu'. Ara ens toca agafar el micròfon i parlar als nostres veïns i veïnes"

Un total de 80 escoles i instituts d'arreu de Catalunya s'han sumat a la campanya 'Aquí comença tot' per interpel·lar les famílies del seu entorn perquè les visitin sense prejudicis durant aquests dies de portes obertes i en descobreixin els projectes pedagògics.

La campanya —promoguda per la Fundació Secretariat Gitano, l'aFFaC (Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya), el Col·lectiu d'Escoles contra la Segregació i la Fundació Bofill— alerta del fenomen de les "portes obertes desèrtiques" que viuen multitud de centres.

Segons alerten aquestes entitats en un comunicat conjunt, any rere any, les jornades de portes obertes dels centres als quals assisteixen molts alumnes de famílies amb pocs recursos econòmics "acostumen a ser decebedores per la poca assistència", malgrat comptar sovint amb projectes pedagògics potents "que queden invisibilitzats", es lamenten. "Fins i tot hi ha escoles que renuncien a fer-ne i reben individualment les famílies que ho demanen. Una situació que contrasta vivament amb les portes obertes de les escoles que escolaritzen majoritàriament famílies afavorides socioculturalment, on acostuma a haver-hi overbooking de visitants", assenyalen les organitzacions.

"No va venir cap família i va ser una mica decebedor"

"El curs passat no va venir cap família a les portes obertes i va ser una mica decebedor", expressen des de l'equip directiu d'una escola de Montcada i Reixac. "Ens trobem amb la necessitat que famílies de classe mitjana matriculin els seus fills i filles al nostre centre per trencar estereotips i acabar amb la roda de la segregació", diuen des d'un centre d'Amposta. "Som les escoles 'sense veu'. Ara ens toca agafar el micròfon i parlar als nostres veïns i veïnes: 'Per què no ens coneixem?'", resumeixen des d'un altre centre d'Igualada.

A la campanya hi participen més de vuitanta escoles on s'escolaritzen més de 30.000 alumnes, de totes les demarcacions catalanes i tots els àmbits dels Serveis Territorials del país. El fet que aquest fenomen es doni arreu de Catalunya constata que hi ha "un problema sistèmic que les administracions han de resoldre", apunten les entitats.

Així mateix, ressalten que la tria d'escola pot contribuir al fet que la composició de moltes escoles i instituts s'adigui més amb el seu entorn. Alhora, indiquen que els ajuntaments tenen "un rol fonamental". "Disposar d'una oficina municipal d'escolarització, garantir que les portes obertes no coincideixen o fer xerrades informatives per trencar estereotips abans de la preinscripció són algunes de les mesures bàsiques per promoure que les famílies visitin tots els centres dels seus barris. Hi ha municipis a Catalunya que les posen en marxa des de fa anys, però encara no són pràctiques generals al país i cal que s'entenguin", alerten.

"Em va ajudar a entendre el món amb una perspectiva gran"

A la campanya, exalumnes de famílies de classe mitjana que van ser escolaritzats en aquests centres també hi diuen la seva. "És una gran experiència, com més gran em faig, més veig com va ser de potent. I com més arribo a espais homogenis com va ser la universitat, noto com d'important va ser aquell espai tan heterogeni com era l'escola, i com em va ajudar a entendre el món amb una perspectiva molt més gran que no pas només Catalunya o la península", reflexiona un dels nois entrevistats, de Salt.

La campanya també dona veu a famílies que van escolaritzar els seus infants en centres poc demandats per la classe mitjana de l'entorn. "La tria té un impacte social molt bèstia, i tot sovint no en som conscients", explica una de les mares entrevistades, de Rubí. "Nosaltres fem tries que són molt micro, però que tenen conseqüències més macro, que contribueixen a construir una societat més segregada, més dividida en funció de les classes", hi afegeix.

Cadascuna de les 80 escoles participants tindrà penjada durant aquests dies una lona amb el lema 'Aquí comença tot' i una sèrie de valors que aporta a l'alumnat i al conjunt de la societat: empatia, amistat, igualtat, compromís, descoberta, solidaritat i respecte.

Alhora, el missatge també convida a reflexionar sobre les causes i les conseqüències col·lectives que té que les famílies evitin determinats centres. A banda de les lones, la campanya es complementarà amb tot un seguit de vídeos divulgatius que es difondran al llarg dels pròxims 15 dies.

AMIC | social.cat

Més informació a www.prousegregacio.cat »
https://prousegregacio.cat/




Imatge

Torna a “Actualitat a Socpetit”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: Google [Bot] i 5 visitants

Membre de l'AMIC Control OJD Nielsen Hosting i Dominis.cat a CAT1.NET

Actualitat ::