Empitjora la percepció social de l'esterilitat

Tota l'actualitat a Socpetit i tots els vostres comentaris.
Avatar de l’usuari
Toni
:: dinosaure
Entrades: 6079
Membre des de: dc. abr. 23, 2003 12:23 pm
Ubicació: Bcn
Contacta:

Empitjora la percepció social de l'esterilitat

EntradaAutor: Toni » dc. jul. 15, 2020 8:40 am

La percepció social de l'esterilitat ha empitjorat en els darrers anys a l'Estat. Així, el 2014 un 35% de les persones amb problemes de fertilitat considerava que aquest tema encara era un tabú, mentre que actualment són més del 52%. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi de l'Institut Marquès presentat al 36è Congrés de la Societat Europea de Reproducció. L'Estat espanyol se situa en el tercer lloc del rànquing europeu pel que fa a la normalització de l'esterilitat, quan el 2014 era el país més tolerant i obert en aquest tema, segons l'Institut Marquès. A escala europea, la percepció del refús social ha crescut un 11%, passant del 52% fa cinc anys al 63% actual.

El treball s'ha elaborat amb la participació de més de 1.700 persones d'una desena de països i permet veure l'evolució de les dades fent una comparativa amb l'estudi del 2014. La directora de l'Institut Marquès i autora principal de l'estudi, Marisa López-Teijón, ha explicat que l'esterilitat segueix sent tabú "perquè encara s'associa la fertilitat masculina a la virilitat, perquè la maternitat continua considerant prioritària com a part del rol social de la dona i perquè no poder tenir fills encara es veu com una vergonya més que com un problema mèdic".

La majoria dels espanyols i europeus opinen que l'esterilitat és tabú i han augmentat els prejudicis en la majoria de països. A Itàlia i Alemanya un 74% dels enquestats van respondre que sí és un tabú, seguits del 56% a Irlanda, el 55% a Suïssa, el 54% a França i el 52% a l'Estat espanyol.

A Espanya, el 9% dels nens naixen gràcies a la reproducció assistida. Tot i això la percepció de que aquest tema és un tabú ha crescut 17 punts. "L’actitud de la societat envers la infertilitat pot condicionar la forma com es viu el tractament. En la pràctica clínica és útil saber-ho per ajudar al pacient a mantenir-se emocionalment positiu en tot moment", apunta la ginecòloga.

Els resultats revelen també que la consideració de la fertilitat està lligada a la tradició cultural i religiosa de cada país, així com al seu marc legislatiu. A països amb lleis més restrictives com Itàlia o Alemanya, les parelles que necessiten un tractament de reproducció assistida ho viuen amb més secretisme. En canvi, a l'Estat espanyol o Gran Bretanya, on les tècniques estan permeses per llei i cobertes pel sistema públic, existeix una major visibilitat social.

Tot i les diferències entre països, tots els pacients expressen la necessitat de compartir el seu problema amb el seu entorn més proper. Així, el 87% ha explicat la seva situació al seu cercle de confiança, un 12% més que en l'enquesta anterior. Tot i això, el 55% diu estar disposat a explicar el seu cas als mitjans de comunicació o a xarxes socials però mantenint sempre l'anonimat.

"Nosaltres aconsellem als nostres pacients que diguin que estan fent un tractament però que decideixin ells quan i com. Que ho facin sense donar detalls i demanant només suport, discreció i respecte, sense judicis ni comentaris", conclou la doctora López-Teijón.

Font: ACN Barcelona

Imatge

Torna a “Actualitat a Socpetit”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 5 visitants

Membre de l'AMIC Control OJD Nielsen Hosting i Dominis.cat a CAT1.NET

Actualitat ::