croissants (laminats)
croissants (laminats)
Els croissants originals van nèixer a Viena el s.XVII. Un segle més tard es van fer molt populars a França i els francesos van fer-se seva la recepta "tunejant-la" una mica (la mantega en comptes d'afegir-se a la massa des del principi s'incorpora després a base de plecs, com amb la pasta de full)
i aquí teniu una recepta per fer croissants laminats, us poso la del Xavier Barriga:
500 grs. farina
250 ml. d'aigua
280 grs. de mantega (jo els he fet amb 180 gr i han sortit boníssims)
40 grs. de sucre
10 grs. de sal
25 grs. de llevat fresc (jo n'he posat menys)
i 1 ou batut amb un pessic de sal per pintar
- unir els ingredients i amassar fins que quedi una massa homogènia i llisa
- estirar la massa amb forma rectangular i col·locar damunt un paper de forn
- estirar la mantega (freda) amb forma quadrada de més o menys la meitat de la mida de la massa
- col·locar la mantega damunt la massa més o menys al mig i tancar els laterals de la massa damunt de la mantega
- estirar la massa amb forma rectangular i fer un plec senzill (dividir la massa en tres i plegar, com una carta)
- repós a la nevera 15 minuts
- repetir el procediment dues vegades més (en total 3 plecs)
- repós a la nevera entre 1 i 3 hores (o tota la nit)
- estirar amb forma rectangular fins que quedi d'un gruix aproximat de mig centímetre, tallar en forma de triangles d'uns 70 gr.
- donar forma als croissants estirant una mica els triangles i encargolant de la part més ampla a la més fina
- deixar fermentar tapats amb un drap fins que gairebé doblin el volum (uns 90 minuts)
- pintar amb ou batut i coure al forn a 175ºC 17 minuts
potser sembla complicat però la veritat és que no ho és, només una mica laboriós...
i com que una imatge val més que mil paraules us poso un vídeo del procediment del GRAN MESTRE Xavier Barriga, que veient-lo potser us animeu a provar, que de veritat, val la penaaaa!!!
important LA REGLA D'OR DEL LAMINAT:
- començar sempre estirant la massa en horitzontal i des de la meitat cap als laterals
- després estirar en vertical i des de la meitat cap amunt i cap avall
i aquí teniu una recepta per fer croissants laminats, us poso la del Xavier Barriga:
500 grs. farina
250 ml. d'aigua
280 grs. de mantega (jo els he fet amb 180 gr i han sortit boníssims)
40 grs. de sucre
10 grs. de sal
25 grs. de llevat fresc (jo n'he posat menys)
i 1 ou batut amb un pessic de sal per pintar
- unir els ingredients i amassar fins que quedi una massa homogènia i llisa
- estirar la massa amb forma rectangular i col·locar damunt un paper de forn
- estirar la mantega (freda) amb forma quadrada de més o menys la meitat de la mida de la massa
- col·locar la mantega damunt la massa més o menys al mig i tancar els laterals de la massa damunt de la mantega
- estirar la massa amb forma rectangular i fer un plec senzill (dividir la massa en tres i plegar, com una carta)
- repós a la nevera 15 minuts
- repetir el procediment dues vegades més (en total 3 plecs)
- repós a la nevera entre 1 i 3 hores (o tota la nit)
- estirar amb forma rectangular fins que quedi d'un gruix aproximat de mig centímetre, tallar en forma de triangles d'uns 70 gr.
- donar forma als croissants estirant una mica els triangles i encargolant de la part més ampla a la més fina
- deixar fermentar tapats amb un drap fins que gairebé doblin el volum (uns 90 minuts)
- pintar amb ou batut i coure al forn a 175ºC 17 minuts
potser sembla complicat però la veritat és que no ho és, només una mica laboriós...
i com que una imatge val més que mil paraules us poso un vídeo del procediment del GRAN MESTRE Xavier Barriga, que veient-lo potser us animeu a provar, que de veritat, val la penaaaa!!!
important LA REGLA D'OR DEL LAMINAT:
- començar sempre estirant la massa en horitzontal i des de la meitat cap als laterals
- després estirar en vertical i des de la meitat cap amunt i cap avall
ametista l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. maig 26, 2014 12:21 pm, en total s’ha editat 2 vegades.
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Re: croissants (laminats)
Quina pinta!! Quan estigui de vacances ho provo! Soc fan del Xavier barriga.
Re: croissants (laminats)
nb_30 sí, els has de provar, estan moooolt bons!!
i jo els he fet en versió una mica "light", amb menys mantega perquè 280 gr em semblava una passada...i han triomfat igualment!
i jo els he fet en versió una mica "light", amb menys mantega perquè 280 gr em semblava una passada...i han triomfat igualment!
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Re: croissants (laminats)
Si que els provare. No he fet mai aquesta tècnica i fa temps que tinc ganes de provar-la!
Re: croissants (laminats)
Ametista, un dia ens has d explicar d'on et ve l'afició!! I l'art de per fer-ho! Quina pintaaaaa!!
Estem fent la manteta dels 100 desitjos, ens hi vols ajudar???
http://www.elfildenjan.blogspot.com
Fotopacte de panxulina: martabv, Naiff, tonamar, campanilla, maneta, xuxe, aRaSal, Mof, soleilua, nacristai, Hawi, Laida, Ninetaa, solet2, Peke25, Ada82, Ania, nuit
Re: croissants (laminats)
afició o més aviat vici!
fa anys em tirava molt la reposteria, fer pans de pessic, pastissos...però des de que vaig entrar al món panarra que ara em va més tot el que és fer pa i pans dolços...suposo que per què és tot un món per descobrir! i pel que fa als dolços encara tinc coses pendents de provar, com ara les ensaïmades...però primer he de fer desaparèixer els croissants dels "michelins"! aquestes coses són una bomba i no es poden fer sovint
fa anys em tirava molt la reposteria, fer pans de pessic, pastissos...però des de que vaig entrar al món panarra que ara em va més tot el que és fer pa i pans dolços...suposo que per què és tot un món per descobrir! i pel que fa als dolços encara tinc coses pendents de provar, com ara les ensaïmades...però primer he de fer desaparèixer els croissants dels "michelins"! aquestes coses són una bomba i no es poden fer sovint
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Re: croissants (laminats)
Aqui teniu la meva versió amb nocilla i sucre glass!! Mmmm!!
Els bessons s'ho van pasar teta!
Els bessons s'ho van pasar teta!
Les gràfiques amb el + !!
http://28dias.es/elbereth/wykresy/2009-03-17
http://www.fertilityfriend.com/home/261840
El nostre post: viewtopic.php?f=50&t=13662&start=0
Re: croissants (laminats)
Elbereth amb nocilla, nyaaaaaam!!!
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Re: croissants (laminats)
aquí versió integral!
la recepta també del Xavier Barriga i molt similar a la dels normals:
soaker:
100 g de barreja de llavors (lli, sèsam, civada, llavors de gira-sol, carbassa, rosella....)
125 g d'aigua bullint
- unir i deixar reposar fins que es refredi completament, millor preparar-ho un dia per l'altre
massa:
500 g de farina integral
165 g d'aigua
25 g de sucre (he fet servir sucre morè)
10 g de sal
20 g de llevat fresc (jo 10 g)
soaker de llavors
225 g de mantega pels plecs (jo menys, 125 g)
1 ou per pintar
barreja de llavors per arrebossar
procediment el mateix!
la recepta també del Xavier Barriga i molt similar a la dels normals:
soaker:
100 g de barreja de llavors (lli, sèsam, civada, llavors de gira-sol, carbassa, rosella....)
125 g d'aigua bullint
- unir i deixar reposar fins que es refredi completament, millor preparar-ho un dia per l'altre
massa:
500 g de farina integral
165 g d'aigua
25 g de sucre (he fet servir sucre morè)
10 g de sal
20 g de llevat fresc (jo 10 g)
soaker de llavors
225 g de mantega pels plecs (jo menys, 125 g)
1 ou per pintar
barreja de llavors per arrebossar
procediment el mateix!
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Qui està connectat
Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 2 visitants
Membre de l'AMIC | Control OJD Nielsen | Hosting i Dominis.cat a CAT1.NET |