croissants (laminats)

Receptes de pa, bastonets, croissants, pizza...
Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5480
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

croissants (laminats)

EntradaAutor: ametista » ds. jul. 06, 2013 9:16 pm

Els croissants originals van nèixer a Viena el s.XVII. Un segle més tard es van fer molt populars a França i els francesos van fer-se seva la recepta "tunejant-la" una mica (la mantega en comptes d'afegir-se a la massa des del principi s'incorpora després a base de plecs, com amb la pasta de full)

i aquí teniu una recepta per fer croissants laminats, us poso la del Xavier Barriga:

500 grs. farina
250 ml. d'aigua
280 grs. de mantega (jo els he fet amb 180 gr i han sortit boníssims)
40 grs. de sucre
10 grs. de sal
25 grs. de llevat fresc (jo n'he posat menys)
i 1 ou batut amb un pessic de sal per pintar

- unir els ingredients i amassar fins que quedi una massa homogènia i llisa
- estirar la massa amb forma rectangular i col·locar damunt un paper de forn
- estirar la mantega (freda) amb forma quadrada de més o menys la meitat de la mida de la massa
- col·locar la mantega damunt la massa més o menys al mig i tancar els laterals de la massa damunt de la mantega
- estirar la massa amb forma rectangular i fer un plec senzill (dividir la massa en tres i plegar, com una carta)
- repós a la nevera 15 minuts
- repetir el procediment dues vegades més (en total 3 plecs)
- repós a la nevera entre 1 i 3 hores (o tota la nit)
- estirar amb forma rectangular fins que quedi d'un gruix aproximat de mig centímetre, tallar en forma de triangles d'uns 70 gr.
- donar forma als croissants estirant una mica els triangles i encargolant de la part més ampla a la més fina
- deixar fermentar tapats amb un drap fins que gairebé doblin el volum (uns 90 minuts)
- pintar amb ou batut i coure al forn a 175ºC 17 minuts

croissants laminats.jpg


potser sembla complicat però la veritat és que no ho és, només una mica laboriós...
i com que una imatge val més que mil paraules us poso un vídeo del procediment del GRAN MESTRE Xavier Barriga, que veient-lo potser us animeu a provar, que de veritat, val la penaaaa!!! >.-<:



important LA REGLA D'OR DEL LAMINAT:
- començar sempre estirant la massa en horitzontal i des de la meitat cap als laterals
- després estirar en vertical i des de la meitat cap amunt i cap avall
ametista l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. maig 26, 2014 12:21 pm, en total s’ha editat 2 vegades.
Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
nb_30
:: tigre
:: tigre
Entrades: 749
Membre des de: dj. feb. 02, 2012 5:14 pm

Re: croissants (laminats)

EntradaAutor: nb_30 » ds. jul. 06, 2013 9:37 pm

Quina pinta!! Quan estigui de vacances ho provo! Soc fan del Xavier barriga.
Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5480
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

Re: croissants (laminats)

EntradaAutor: ametista » ds. jul. 06, 2013 10:11 pm

nb_30 sí, els has de provar, estan moooolt bons!!
i jo els he fet en versió una mica "light", amb menys mantega perquè 280 gr em semblava una passada...i han triomfat igualment!
Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
nb_30
:: tigre
:: tigre
Entrades: 749
Membre des de: dj. feb. 02, 2012 5:14 pm

Re: croissants (laminats)

EntradaAutor: nb_30 » ds. jul. 06, 2013 10:16 pm

Si que els provare. No he fet mai aquesta tècnica i fa temps que tinc ganes de provar-la!
Avatar de l’usuari
nacristai
:: girafa
:: girafa
Entrades: 2116
Membre des de: dl. des. 21, 2009 6:31 pm

Re: croissants (laminats)

EntradaAutor: nacristai » ds. jul. 06, 2013 10:28 pm

Ametista, un dia ens has d explicar d'on et ve l'afició!! I l'art de per fer-ho! Quina pintaaaaa!!
Imatge
Imatge

Estem fent la manteta dels 100 desitjos, ens hi vols ajudar???

http://www.elfildenjan.blogspot.com

Fotopacte de panxulina: martabv, Naiff, tonamar, campanilla, maneta, xuxe, aRaSal, Mof, soleilua, nacristai, Hawi, Laida, Ninetaa, solet2, Peke25, Ada82, Ania, nuit

Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5480
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

Re: croissants (laminats)

EntradaAutor: ametista » dg. jul. 07, 2013 9:34 am

afició o més aviat vici! :-D

fa anys em tirava molt la reposteria, fer pans de pessic, pastissos...però des de que vaig entrar al món panarra que ara em va més tot el que és fer pa i pans dolços...suposo que per què és tot un món per descobrir! i pel que fa als dolços encara tinc coses pendents de provar, com ara les ensaïmades...però primer he de fer desaparèixer els croissants dels "michelins"! aquestes coses són una bomba i no es poden fer sovint :r)
Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Avatar de l’usuari
MARUXA
:: cèrvol
:: cèrvol
Entrades: 547
Membre des de: dt. jul. 14, 2009 10:33 am

Re: croissants (laminats)

EntradaAutor: MARUXA » dl. jul. 08, 2013 11:31 am

Gràcies Amatista!!! me la guardo!!!!!
Imatge
Roger, ets la nostra alegria!!
Avatar de l’usuari
Elbereth
:: girafa
:: girafa
Entrades: 2318
Membre des de: dv. juny 06, 2008 2:15 pm

Re: croissants (laminats)

EntradaAutor: Elbereth » dt. ago. 06, 2013 12:12 pm

Aqui teniu la meva versió amb nocilla i sucre glass!! Mmmm!!
Els bessons s'ho van pasar teta!
Fitxers adjunts
1.JPG
4.JPG
2.JPG
3.JPG
Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5480
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

Re: croissants (laminats)

EntradaAutor: ametista » dj. ago. 08, 2013 11:59 am

Elbereth amb nocilla, nyaaaaaam!!! >.-<: >.-<:
Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5480
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

Re: croissants (laminats)

EntradaAutor: ametista » dl. maig 26, 2014 12:48 pm

aquí versió integral!


integrals.jpg



la recepta també del Xavier Barriga i molt similar a la dels normals:

soaker:
100 g de barreja de llavors (lli, sèsam, civada, llavors de gira-sol, carbassa, rosella....)
125 g d'aigua bullint

- unir i deixar reposar fins que es refredi completament, millor preparar-ho un dia per l'altre

massa:
500 g de farina integral
165 g d'aigua
25 g de sucre (he fet servir sucre morè)
10 g de sal
20 g de llevat fresc (jo 10 g)
soaker de llavors

225 g de mantega pels plecs (jo menys, 125 g)

1 ou per pintar
barreja de llavors per arrebossar

procediment el mateix! :ok:
Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?

Torna a “Pa i brioixeria”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 2 visitants

Membre de l'AMIC Control OJD Nielsen Hosting i Dominis.cat a CAT1.NET

Actualitat ::